XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Čarobno mjesto- knjižnica

+4

Kažu da nema čarobnijeg mjesta od knjižnice. Što se pak krije u hrvatskim knjižnicama, otkrivamo na stranicama Državnog zavoda za statistiku.

U 2021. u Hrvatskoj je ukupno bilo 1 760 knjižnica, u čiji zbroj ulazi jedna nacionalna, 879 osnovnoškolskih, 363 srednjoškolske, 102 visokoškolske, sveučilišne i znanstvene, 316 narodnih te 99 specijalnih knjižnica. Okupljaju veliku zajednicu koja ima više od 1,1 milijun članova, od kojih je 42% imalo članstvo u osnovnoškolskim i srednjoškolskim, a 39% u narodnim knjižnicama. Upravo potonje – narodne knjižice češće posjećuju žene jer one čine 64% članova.

Često se kaže da su knjižnice dom milijunima knjiga. Da je zaista tako potvrđuje podatak od 28,2 milijuna knjiga, koliko ih je bilo u knjižnicama u 2021. No, dio velike knjižne građe čini i 2,8 milijuna časopisa, 235 tisuća novina, 585 tisuća rukopisa i ocjenskih radova, 20 tisuća igračaka i didaktičkih igara te više od pola milijuna ostale knjižne građe. Većina, točnije 85% knjižne građe, koristila se izvan knjižnica, dok se 15% koristilo u knjižnici. Kad je riječ o radu u knjižnicama i njihovoj opremljenosti, valja napomenuti da 91% svih knjižnica ima integriranu čitaonicu, 65% ih ima multimedijski odjel, a 92% ih je opremljeno bežičnim internetom.

No osim čitanja i rada u knjižnicama se uči i igra, a i mjesto su za održavanje radionica, razmjenu znanja i iskustava. Tijekom 2021. održano je 33 tisuće knjižničnih posjeta te 18 tisuća radionica.
Knjižnice se vrlo često posjećuju i virtualno. Internetske stranice i katalozi knjižnica u 2021. posjećeni su više od 29 milijuna puta za dobivanje informacije o knjižnoj građi i događajima u knjižnicama, ali i za posudbu e-knjiga. Upravo su virtualni posjeti činili 74% svih posjeta u 2021.

Da bi u knjižnicama sve funkcioniralo brinu se 4 192 zaposlene osobe od čega su 84% žene.

Za sve vas koji ste pročitali statističke podatke do kraja, donosimo malo humora našeg poznatog karikaturista Srećka Puntatića. Ujedno vas obavještavamo da je završen ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige.

+4

Comments are closed.

Loading...
XV. gimnazija