XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Čarobno mjesto- knjižnica

Kažu da nema čarobnijeg mjesta od knjižnice. Što se pak krije u hrvatskim knjižnicama, otkrivamo na stranicama Državnog zavoda za statistiku.

U 2021. u Hrvatskoj je ukupno bilo 1 760 knjižnica, u čiji zbroj ulazi jedna nacionalna, 879 osnovnoškolskih, 363 srednjoškolske, 102 visokoškolske, sveučilišne i znanstvene, 316 narodnih te 99 specijalnih knjižnica. Okupljaju veliku zajednicu koja ima više od 1,1 milijun članova, od kojih je 42% imalo članstvo u osnovnoškolskim i srednjoškolskim, a 39% u narodnim knjižnicama. Upravo potonje – narodne knjižice češće posjećuju žene jer one čine 64% članova.

Često se kaže da su knjižnice dom milijunima knjiga. Da je zaista tako potvrđuje podatak od 28,2 milijuna knjiga, koliko ih je bilo u knjižnicama u 2021. No, dio velike knjižne građe čini i 2,8 milijuna časopisa, 235 tisuća novina, 585 tisuća rukopisa i ocjenskih radova, 20 tisuća igračaka i didaktičkih igara te više od pola milijuna ostale knjižne građe. Većina, točnije 85% knjižne građe, koristila se izvan knjižnica, dok se 15% koristilo u knjižnici. Kad je riječ o radu u knjižnicama i njihovoj opremljenosti, valja napomenuti da 91% svih knjižnica ima integriranu čitaonicu, 65% ih ima multimedijski odjel, a 92% ih je opremljeno bežičnim internetom.

No osim čitanja i rada u knjižnicama se uči i igra, a i mjesto su za održavanje radionica, razmjenu znanja i iskustava. Tijekom 2021. održano je 33 tisuće knjižničnih posjeta te 18 tisuća radionica.
Knjižnice se vrlo često posjećuju i virtualno. Internetske stranice i katalozi knjižnica u 2021. posjećeni su više od 29 milijuna puta za dobivanje informacije o knjižnoj građi i događajima u knjižnicama, ali i za posudbu e-knjiga. Upravo su virtualni posjeti činili 74% svih posjeta u 2021.

Da bi u knjižnicama sve funkcioniralo brinu se 4 192 zaposlene osobe od čega su 84% žene.

Za sve vas koji ste pročitali statističke podatke do kraja, donosimo malo humora našeg poznatog karikaturista Srećka Puntatića. Ujedno vas obavještavamo da je završen ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...