XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Čitate li povijesne romane?

Preporuka Nike Ugarković Štimac za čitanje knjige Penelopeja autorice Margaret Atwood

Ako volite grčku mitologiju, polubogove, junake i preljube, dajte šansu Penelopeji. Zabavna je, zanimljiva i zasigurno će vam se svidjeti. To je roman koji prati događaje poznate nam Odiseje iz perspektive najvažnijeg sporednog lika, Penelope. Najinteresantniji dio knjige je Penelopin opis rođakinje Helene, koja je ovdje opisana kao zavodnica. Penelopino mišljenje o Heleni daje dašak humora romanu. Zanimljivo je i opisivanje Hada u kojem se nalaze Penelopa, Helena i drugi te kako se zabavljaju, što im se događa nakon smrti, kako komuniciraju sa živim svijetom i sl. Dio romana koji mi je bio dosadan čine pjesme i igrokazi onih 12 sluškinja koje je Telemah pogubio. Iako ti dijelovi daju težinu samom romanu, mogu i vama biti malo dosadni budući da se ponavljaju scene ali iz drugog gledišta.

Preporuka Ane Šokčević za čitanje knjige Imperator: Vrata Rima autora Conn Igguldena

.

Knjiga Vrata Rima mi se svidjela jer nas je uvela u djetinjstvo jednog od najpoznatijih ljudi u povijesti – Gaja Julija Cezara.

Najdraži dio u knjizi mi je bio opisivanje Julijevih treninga gdje se pripremao za ratnika. Treninzi su bili toliko kreativni i teški da takvi treninzi danas više ne postoje. Julije u knjizi odrasta s još jednim dječakom kako bi mu se dalo djetinjstvo puno igre, borbi i pustolovina.

Najdosadniji dio mi je kada su likovi razgovarali o politici, političkim odnosima, prijevarama…

Ako volite povijesne romane koji nemaju puno sličnosti sa stvarnim događajima, ali imaju i akcije i drame i romantike, onda je ova knjiga prava knjiga za vas.

Preporuka Lare Magdić za čitanje knjige Pompeji autora Roberta Harrisa

Knjiga je lako čitljiva, napeta i prikazuje što se dešavalo i kako se živjelo u Pompejima krajem 1.st.

To je povijesni roman koji rekonstruira život rimske gospode, u kojemu se stvarne osobe i događaji upotpunjuju izmišljenim likovima. Time je dobivena zanimljiva atmosfera korumpiranog grada u kojemu uživaju rimski bogataši, sa epizodama romansi i rada inženjera na akvaduktu. Sam kraj romana je povijesno poznat. Dobro je opisana dramatika pojedinih likova u izvanrednoj situaciji i pojedine faze same erupcije.

Knjigu preporučam svima koji žele ići u Pompeje, onima koje zanima vulkanologija i svima koje zanimaju uzbudljiva povijesna događanja.

izvor fotografija: Internet


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...