XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Otvoreni dan IF-a 2015.

Zvijezda je rođena“  na Institutu za fiziku

U petak 17. travnja 2015. godine na Institutu za fiziku održao se Otvoreni dan „Neka bude svjetlost“.
UNESCO je proglasio 2015. godinu Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlosti. Tijekom cijelog dana održavala su se predavanja i radionice za skupine učenika iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.
Prema sporazumu o suradnji koji je XV. gimnazija potpisala s Institutom, naši učenici su također sudjelovali u Otvorenom danu Instituta prezentacijom svojih radova. U sklopu projekta darovitih učenika, a u suradnji s Institutom naši učenici su radili na sljedećim projektima:

Polarizirana svjetlost (Borčić Sara 2.i, Brčić Eva 2.g, Huljak Miljenko 2.c),

Digitalna holografija (Blažanović Marija 2.a, Čekada Marti 3.c, Čorak Erna 2.a, Nemet Dorian 3.c, Marcijan Mlinarić 4.h),

Magnetska svojstva tvari (Aničić Ena 2.f, Budak Lea 2.i, Šobot Ana 2.f),

Fizika plazme (Hukman Dominik 3.c, Matić Luka 2.g, Strbad Karlo 2.a),

Određivanje brzine zvuka u tekućinama (Debye-Sears efekt) (Krišto  Zvonimir 2. c, Pendelić  Robert 2.e, Požega  Niko 2.c).

Mentori darovitih učenika koji su pratili njihov rad i savjetovali ih tijekom projekta profesori su XV. gimnazije Bernardica Mlinarić, prof. mentor, Ines Dukić, prof. mentor i Marko Movre, prof. te suradnici s Instituta za fiziku dr.sc. Danijel Grgičin, dr.sc. Nazif Demoli, dr.sc. Željko Marohnić, dr.sc. Marijan Bišćan i dr.sc. Silvije Vdović.
Posebnu pozornost ove godine su dobili projekti koji su tematski bili vezani uz svjetlost. Na Otvorenom danu pod posebnim nazivom „Zvijezda je rođena“ kratkim prezentacijama projekata učenici su imali prilike približiti radove svojim vršnjacima i zainteresirati ih za istraživanja kojima su se bavili. Učenici su uz mogućnost da poboljšaju svoje prezentacijske i komunikacijske vještine našli i nešto vremena kako bi i sami prošli kroz neke od laboratorija i radionica te dobiju uvid u znanstveni rad koji se provodi na Institutu.
Nakon šest punih sati pričanja o istoj temi (a ponekad i objašnjavanja mašući rukama i nogama) malo su i stekli dojam kako je to biti profesorskoj koži. Ipak, njih ćete morati pitati o konačnom dojmu o Otvorenom danu…
Mi se veselimo sljedećoj prezentaciji njihovih projekata na Maloj znanstvenoj konferenciji i Otvorenom danu XV. gimnazije koji će se održati u našoj školi 30. svibnja 2015.
Do tada… neka bude svjetlost! 😉
Tim za darovite

http://otvoreni2015.ifs.hr/
http://iyl2015.ifs.hr/
http://otvoreni2015.ifs.hr/laboratoriji/
https://www.youtube.com/user/INSTITUTzaFIZIKU


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...