XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Tjedan svemira 4.-10.10.2022.

Iz godine u godinu u školi se obilježava Tjedan svemira. World Space Week 2022 tematizira održivi razvoj u kontekstu svemira i s pravom se pitamo što nam nosi budućnost i kako osvijestiti u kojem stanju je Zemlja, ali i neposredni svemirski prostor s obzirom na povećanu količinu space junk-a. S druge strane, upravo povećani broj satelita omogućuje napredak i nove mogućnosti da pratimo situaciju na Zemlji i tako osiguramo sigurnu budućnost. Iako ovo nije nova tema, niti prvi put potaknuto pitanje održivosti, vrijedno ju je iznova osvijestiti.

Bitno je da velike korporacije dugoročno imaju u vidu održivi razvoj jer one financijski jedine mogu podržati velike projekte i ideje, a mi pojedinci vlastitim primjerom svakodnevno činimo korake prema održivoj budućnosti. Trebaju li ljudi “odseliti” sa Zemlje kako bi ju spasili i kako nam satelitska tehnologija može pomoći pročitajte u objavi Does Earth’s Future Depend on Space?

Dok jedni traže rješenja iz svemira, mi čvrsto na zemlji na adresi Jordanovac 8 obilježavamo Tjedna svemira sljedećim aktivnostima:

4.10. utorak, kinodvorana 14.45h – Izložba i predavanje: Domjan Svilković, prof. “Kamenje iz svemira”.

5.10. srijeda, M7, 14.45h – kviz znanja za polaznike fakultativne nastave Astronomije (napredni stupanj) i sve izazivače…

6.10. četvrtak – kviz znanja za polaznike fakultativne nastave Astronomije (početni stupanj).

7.10. petak, kinodvorana 14.30h – skrivena projekcija filma na temu svemira (hint: što ostaje iza nas 700 godina u budućnosti…?)

Ostale aktivnosti i prijedloge aktivnosti pogledajte na službenim stranicama: World Space Week


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...