XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

GEOLOŠKA ŠETNJA ZAGREBOM, 06.04.2020.

Dio učenika 1A razreda uputilo se u geološku šetnju gradom s prof. Mirjanom Zadro i doc.dr.sc. Karmen Fio Firi s geološkog odjela PMF-a.

Šetnju smo započeli kod HNB-a na Trgu hrvatskih velikana. Zgrada banke izgrađena je od stijena koje poznajemo kao brački kamen, odnosno vapnenca bogatog fosilnim ostacima školjaka rudista starih oko 100 milijuna godina.

Jurišićevom ulicom smo stigli do GLAVNE POŠTE koja je građena od litotamnijskog vapnenca, starosti oko 15 milijuna godina. Litotamnijski vapnenac je šupljikava karbonatna stijena  koju su oblikovale istoimene alge. Tamniju boju mu daju ostaci organskih tvari i mulj. Atraktivni su ostaci ježinaca koji su bili promjera i do 30 cm.

Šetnju smo nastavili do Trga bana Josipa Jelačića po masivnim pločama vulkanskih stijena granita i gabra. Zašto te stijene? Vulkanske stijene su izdržljive i neće se brzo zagladiti i istrošiti pa su pogodne za popločavanje površina.

Slijedeća točka je bila KATEDRALA Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava. Katedrala je građena od litotamnijskog vapnenca i pješčenjaka koji nisu otporni na atmosferske utjecaje . Iz tog razloga je bila potrebna detaljna obnova. U obnovi se pretežito koristi travertin, sedimentna stijena, koja nastaje uz termalne izvore. Radi veće otpornosti  dobra je zamjena za litotamnijski vapnenac.

Od Katedrale smo se spustili prema NAMI u Ilici gdje smo pronašli  više vrsta stijena. Dok je gornji dio fasade građen od litotamnijskog vapnenca, stupovi su izgrađeni od travertina. Zidovi su građeni  od foraminiferskog vapnenca kojem naziv proizlazi iz istoimenih pužića starosti oko 4o milijuna godina. Podni dio je građen od rudističkih vapnenaca s vidljivim bijelim linijama (stilotima) što kamenu daje posebnu ljepotu.

Preko Cvijetnog trga stigli smo pred KINO EUROPA. Zid  kod statua sestara Baković izgrađen je od litotamnijskog vapnenca koji je u podlozi crne boje radi velike količine organskih tvari. Bogat je bijelim uzorcima u stijeni sa mnoštvom lijepo očuvanih školjkaša dugih i do 70 cm. Starost im je oko 15 milijuna godina.

Zanimljivu i poučnu šetnju u geološku povijest grada završili smo na Gornjem gradu kod MARKOVE CRKVE koja je kao i Katedrala građena od litotamnijskog vapnenca.

Napisala : Jana Marjančić, 1A

Fotografija:

  • 279251256_1183097002526570_1984220791258609851_n: Mirjana Zadro i Karmen Fio Firi

Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...