XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Žene u znanosti

Danas, kada se obilježava Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti prisjećamo se

Marie-Sophie Germain

“It matters little who first arrives at an idea, rather what is significant is how far that idea can go.”

Marie-Sophie Germain bila je francuska matematičarka, fizičarka te filozofkinja. Rođena je 1. travnja 1776. u Parizu, a umrla je 27. lipnja 1831. Borila se protiv društvenih predrasuda svog doba i nedostatka formalnog obrazovanja. Čak joj se i danas ne pridaje dovoljna zasluga za doprinos koji je dala u teoriji brojeva i matematičkoj fizici jer je žena.

Pohađala je predavanja na Ecole Polytehnique u Parizu, ali zbog svojega roda nije mogla upisati studij. Pod pseudonimom Monsieur LeBlanc surađivala je s raznim matematičarima (Joseph Fourier, Joseph Louis de Lagrange, Carl Friedrich Gauss). Izgradila je teoriju elastičnosti, odgovarajući na natječaj francuske Akademije znanosti iz 1809., a 1816. osvojila je nagradu. Doprinijela je razvoju teorije brojeva, po njoj su nazvani i prosti brojevi za koje vrijedi da su p i 2p+1 prosti (npr. 2, 3, 5, 11, 23). Za pravokutni trokut sa stranicama 3, 4, 5 vrijedi da su duljina jedne katete i hipotenuze prosti brojevi Sophie Germain, a duljina druge katete prirodan broj.

p– duljina hipotenuzeText Box: q 2= p2-n2 = (p-n)(p+n)

q– duljina jedne katete

n– duljina druge katete

Znamo da je q prost broj pa vrijedi pn=1, p+n=q2 => p=(q2+1)/2

  • 3, 4, 5 je jedina Pitagorina trojka koja zadovoljava uvjete.

Kad je imala 13 godina, Sophie je bila primorana provoditi vrijeme kod kuće zbog pada Bastille te revolucije. Vrijeme je kratila u očevoj knjižnici gdje je pronašla “L’Histoire des Mathématiques” J. E. Montucle, čija ju je priča o Arhimedovoj smrti zaintrigirala.

Smatrala je da je metoda geometrije (koja se u to vrijeme odnosila na svu čistu matematiku) predmet vrijedan proučavanja ako je mogla tako fascinirati Arhimeda. Proučila je svaku knjigu o matematici u očevoj knjižnici. Potom se čak i sama naučila latinski i grčki kako bi mogla čitati djela poznatih znanstvenika poput Sir Isaaca Newtona i Leonharda Eulera.

Njezini roditelji u početku nisu odobravali njezinu fascinaciju matematikom koja se tada smatrala neprikladnom za žene. Noću bi joj uskratili toplu odjeću i vatru za spavaću sobu kako bi je spriječili u njezinim namjerama, ali kada bi otišli, izvadila bi svijeće, umotala bi se u poplune te proučavala matematiku.  Nakon nekog vremena majka ju je potajno i podržavala.

Izvori (pristupljeno; 29.11.2021.)

https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=70093

https://en.wikipedia.org/wiki/Sophie_Germain

https://www.azquotes.com/quote/1371204

tekst: Sunčica Boban 1.h, Luce Marušić 1.n, Nika Sudić 1.e

foto: Karlo Trupec, 2n

više informacija o Međunarodnom danu žena i djevojaka u znanosti potražite u knjižnici


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...