XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Čitamo romane pisaca s raznih geografskih širina i dužina i time njegujemo kulturnu raznolikost

  • Ahmet ÜMIT: Magla i noć – psihološko-politički triler uglednog turskog pisca koji je osamdesetih sudjelovao u ilegalnom pokretu za demokraciju. Roman prati mladog, introvertiranog i tajnovitog obavještajca kojega izjeda krivnja nakon što ne uspijeva otkriti tko je ubio njegova šefa dok istodobno pokušava pronaći nestalu ljubavnicu. Autor ponire u psihu višeslojnih likova u specifičnom političkom i povijesnom okruženju.
  • Magda SZABO: Ulica Katalin – roman prati sudbinu tri različite obitelji i njihovo četvero djece tridesetih godina u jednoj budimpeštanskoj ulici. Njihove će sudbine odrediti 1944. godina kad je dio obitelji Held deportiran, a malena Henrietta ubijena. Nakon rata sudbina će se okrutno poigravati s preživjelima dovodeći u teška iskušenja njihovo sestrinstvo, prijateljstvo i naklonosti iz mladosti i djetinjstva.
  •  Ismail KADARE: Lutka – zadnji roman velikog albanskog pisca vodi nas na intimno putovanje kroz njegov život. U prvom planu je njegov složen odnos s majkom, krhkom i tajanstvenom poput „papirnate lutke“. Autobiografska priča vraća pisca u rodni Đirokastar, na početke školovanja i književne karijere, kroz kontroverznu vezu i brak sa spisateljicom Helenom sve do emigrantskih godina u Parizu.
  • Amos OZ: Crna kutija – roman jednog od najcjenjenijih izraelskih pisaca govori o rasapu obitelji u suvremenom izraelskom društvu pritom pripovijedajući pričui o svima nama.U epistolarnoj formi donosi tajne jedne obitelji, njihovu životnu dramu i kaleidoskop bračnog života i ljubavnih odnosa, nesmiljeno i bez skrivanja razotkrivajući najintimnije strane ljudskosti, mračne tajne i neprežaljene ljubavi.
  • Namik KABIL: Isijavanje – glavni lik u romanu ovog bosansko-hercegovačkog pisca je emigrant Besim koji se vraća iz Švedske u rodnu Hercegovinu, u scenografiju davnih uspomena, u mjesto u kojemu je čitava ostala jedino rodna kuća. Povratak donosi sjećanja na velike ljubavi, onu prema majci koja se nikad nije vratila iz progonstva, zabranjenu ljubav prema ženi poginulog brata, ali i ljubav prema slikama, mirisima i okusima zavičaja.

Uživajte u čitanju!


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...