XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Proljetno čitanje – užitak za oči i dušu

Dragi čitatelji, naše preporuke za čitanje u travnju su :

Jane AUSTEN: Mansfield Park – još jedan duhovit i emotivan prikaz viktorijanske Engleske. Fanny Price živi u siromašnoj mnogobrojnoj obitelji no onda se preseli tetki na bogataško imanje gdje odrasta uz bratiće i sestrične u skromnu, čednu, ali i mudru djevojku.

Evelyn WAUGH: Pregršt prašine – roman majstora engleske proze iz prve polovice 20. stoljeća spaja tragediju, komediju i satiru kroz zabavnu priču o Brendi Last, njezinom suprugu i ljubavniku, a propast njihova braka simbolizira rasap društva između dva svjetska rata.

Frances HARDINGE: Lažljivo drvo – atmosferičan roman koji miješa fantastiku, horor, detektisvki i povijesni roman u pripovijest o mladoj Faith koja pokušava doznati istinu o očevoj tajanstvenoj smrti i doznaje za neobično drvo koje rađa plod samo ako mu se šapne laž.

Anne TYLER: Nemoguća djevojka – Katein život sveo se na brigu o kućanstvu, ekscentričnom ocu znanstveniku i umišljenoj mlađoj sestri te na jednoličan rad u vrtiću. No sve prevrši granicu kad otac traži da se uda za njegova asistenta da ga ne bi deportirali u Poljsku

Catherine ANDERSON: Srebrno svitanje – napeta priča o ljubavi kroz sudbinu Meredith Kenyon, mlade majke koja s malenom kćeri bježi na drugi kraj Amerike u strahu od manipulativnog oca pokojnog supruga. Ondje će uletjeti u život usamljenog šerifa.

Stella GIBBONS: Dijete Roberta Postea – Duhovita parodija ruralnih melodrama  o razboritoj i profinjenoj Flori koja ostavši bez obaju roditelja odlazi na selo rođacima. Ondje zatječe potpuni kaos no njezin zdrav razum i tvrdoglavost dovest će u red tu mnogobrojnu obitelj.

Jennifer NIVEN: Sva radosna mjesta – Violet i Theodore dvoje je mladih obilježeno smrću, ona zbog nesreće u kojoj je izgubila sestru, a on dobar poznavatelj detalja o ljudima koji su počinili samoubojstvo. Jedno drugome pomoći će svladati strahove i pridobiti samopouzdanje.

Louise May ALCOTT: Male žene – kultni roman o četiri sestre pred kojima je težak zadatak da očuvaju zajedništvo i toplinu obiteljskog doma kad njihov otac, vojni kapelan, odlazi u građanski rat. Uz majčinu mudrost i snagu stasat će u ozbiljne mlade žene.

vaše knjižničarke


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...