XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

15. međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (IJSO 2018)

Na 15. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih  (International Junior Science Olympiad – IJSO) održanoj od 2. – 11. 12. u Gaboroneu, Botswana učenici iz Hrvatske postigli su izvrsne rezultate.

Naši učenici Grgur Premec,  Olga Jerković Perić i Mia Crnogaj osvojili su srebrne medalje, a Dorijan Lendvaj osvojio je brončanu medalju. Pored njih, hrvatski tim činili su Bartol Bučan (III. gimnazija Split) i Matej Vojvodić (Gimnazija Lucijana Vranjanina) koji su osvojili brončane medalje. Čestitamo učenicima i svim njihovim mentorima!

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (International Junior Science Olympiad – IJSO) međunarodno je natjecanje učenika do 15 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta (biologije, kemije i fizike). Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo oko 250 učenika iz 44 zemlje širom svijeta. Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih traje deset dana. Učenici su prvi natjecateljski dan rješavali test s trideset zadataka višestrukog izbora, drugi dan teorijske zadatke, a treći dan su imali eksperiment koji su rješavali kao tročlani timovi natjecatelja. Tijekom slobodnih dana, učenici su imali prilike upoznati Botswanu i družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta.

Učenici, predstavnici Hrvatske, izabrani su temeljem rezultata postignutih na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini (2017./18.), te dodatnom testiranju održanom u rujnu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Učenike su na olimpijadu vodili Andreja Lucić, Tajana Preočanin i Krešo Zadro, svi djelatnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirao izbor, pripreme i sudjelovanje na olimpijadi.

Mediji: Dnevnik iz Bocvane

Izvor & foto: PMF


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...