XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Europski parlament mladih 2018

Međunarodno zasjedanje Europskog parlamenta mladih 2018. okupilo je oko 300 učenika i studenata iz Europe, ali i šire, kako bi diskutirali i rješavali aktualne probleme Europske unije.

Kao članovi hrvatske delegacije, na zasjedanju su sudjelovali i naši učenici, Amer Nakić (4.f) i Dorotea Igrec (3.f). Dok su u Rotterdamu raspravljali o stabilizaciji regije zapadnobalkanskih država te o reformi Dublin regulacije, koja određuje raspored odgovornosti država članica nad migrantskim valom, bili su pozvani i u Hrvatsko veleposlanstvo u Nizozemskoj u Haagu. Naši učenici su se tako mogli upoznati s radom i ulogom veleposlanstava, ali i pitati gđu. Gustović-Ercegovac te diplomatsko osoblje sve što ih je zanimalo o odnosima Nizozemske i Hrvatske.

Rezolucije na kojima su Amer i Dorotea radili tih tjedan dana uspješno su izglasane te poslane Europskoj komisiji kao prijedlog izmjene postojećih legislativa.

Europski parlament mladih nevladina je udruga koja radi s ciljem promoviranja svijesti o pripadnosti europskoj civilizaciji i kulturi među srednjoškolcima i studentima, poticanja interesa za društvena i povijesna zbivanja, demokratske procese te poticanja na slobodno iskazivanje stavova. Danas ima predstavništva i nacionalne odbore u 35 europskih zemalja. Zainteresirani učenici mogu se uključiti u rad Europskog parlamenta mladih Hrvatske.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...