XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

FIRST Global Challenge 2018

Hrvatski tim nastupio je u četvrtfinalu svjetskog robotičkog natjecanja FIRST Global Challenge koje se održalo u gradu Mexico City od 13. do 19. kolovoza. Na natjecanju je sudjelovala 161 ekipa iz 155 država svijeta, predstavnik svakog kontinenta i ekipa Hope – izbjeglice iz Sirije u Libanonu.

Hrvatsku su predstavljali učenik naše škole Leon Stjepan Uroić (2. razred) te Matej Đudarić (2. razred Tehnička škola Ruđer Bošković) i Nika Crnković (2. razred, V. gimnazija). Voditelji tima bili su doc. dr. sc. Ana Sović Kržić s FER-a i Boris Kržić. Izbor ekipe napravio je Hrvatski robotički savez. Čestitamo učenicima i njihovim mentorima!

Ovogodišnja tema natjecanja bila je “Energija budućnosti”. Prije samog natjecanja, ekipe su morale osmisliti i sastaviti robota veličine do 50x50x50 cm koji može sakupiti kocku s poda (gorivo) i prenijeti ju na određeno mjesto u željenu elektranu. Dodatno, robot mora imati mehanizam za primanje solarne ćelije i mogućnost da zavrti vjetroelektranu. Na samom natjecanju slučajno se izabiru 3 države koje čine savez, te druge 3 države za protivnički savez. Jedna robotska igra traje 2,5 minute. Svaka ekipa igra ukupno 8 robotskih igri svaki puta s drugim državama u savezu i u protivničkom savezu. Najboljih 48 ekipa ulazi u doigravanje.

Za vrijeme četvrtfinalnih i kasnijih mečeva u Areni Ciudad de Mexico u kojoj se održavalo natjecanje bilo je oko 5.000 posjetitelja koji su napeto gledali i glasno navijali za mlade robotičare svijeta. Nakon završetka ceremonije zatvaranja mnogi od njih su pokušavali doći do natjecatelja kako bi se slikali s njima i dobili njihove potpise.

Otvorenje natjecanja je posjetio trenutni predsjednik Sjedinjenih Meksičkih Država Enrique Peña Nieto, a ceremoniju zatvaranja budući predsjednik Andrés Manuel López Obrador.

Na zatvaranju natjecanja nastupili su Black Eyed Peas, a za vrijeme dok su izvodili svoj hit “I gotta feeling” izveden je sinkronizirani ples stotinu dronova.

Izvor & foto: HROBOS


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...