XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Mendeljejeva kemijska olimpijada 2018

Na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi koja se od 23. do 28. travnja održavala u Minsku, Bjelorusija, hrvatski gimnazijalci osvojili su srebrnu i brončanu medalju.

Učenik naše škole Matko Petrović osvojio je brončanu medalju, dok je Ilija Srpak, učenik 4. razreda varaždinske Prve gimnazije osvojio srebrnu medalju. Natjecali su se i Janko Čivić, učenik 4. razreda III. osječke Gimnazije i Borna Šimić, učenik 4. razreda Gimnazije “Matija Mesić” iz Slavonskog Broda.

Učenike je na olimpijadu vodio Viktor Škorjanc, student kemije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pravo sudjelovanja na olimpijadi učenici su stekli na temelju izlučnog ispita održanog na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

To je bilo prvo hrvatsko sudjelovanje na Mendeljejevoj olimpijadi. Natjecanje je nastalo 1967. godine u bivšem Sovjetskom savezu pod imenom Kemijska olimpijada cijeloga Saveza (All-Union Chemistry Olympiad), a od 1992.,nakon raspada Sovjetskog Saveza, organizacija se nastavlja pod novim imenom – Međunarodna Mendeljejeva kemijska olimpijada.

Prvih su godina na natjecanju sudjelovale samo članice bivših sovjetskih republika, no, s vremenom i otvaranjem istočnih zemalja prema zapadu, ova se Olimpijada proširila i na ostale države.

52. izdanje tog natjecanja održalo se u Minsku u Bjelorusiji i dosada je najbrojnije – na njemu se natjecalo 135 učenika iz 22 države. Natjecanje se sastojalo od tri ispita, dva teorijska i jednog eksperimentalnog. Organizatori su vrlo rado ugostili hrvatsku reprezentaciju, a naši su učenici u slobodno vrijeme imali priliku posjetiti tvornicu kamiona Belaz, etno-kompleks Dudutki, kao i sudjelovati u sportskim natjecanjima sa svojim vršnjacima.

Foto: Viktor Škorjanc i olimpijci


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...