XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

11. međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike (IOAA)

Od 12. do 21. studenog 2017. godine održana je 11. međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike (IOAA) u Phuketu (Patong), Tajland, na kojoj je sudjelovao naš maturant iz 4.G razreda Filip Marjanović, prošlogodišnja naša maturantica Kim Janovski te Josip Jerolim Banović (III. gimnazija, Split), Rino Čala (III. gimnazija, Split) i Ilija Srpak (I. gimnazija, Varaždin).

Zadaci su kao i prošlih godina bili podijeljeni u četiri skupine: teorijski, praktični, opažački i timski. Kako bi se osigurala objektivnost natjecanja učenici i voditelji bili razdvojeni, a komunikacija među njima bila je onemogućena. Voditelji su sudjelovali u radu međunarodnog povjerenstva, te su nakon utvrđivanja konačne verzije prevodili tekstove zadataka na materinji jezik. Nakon što su učenici završili s rješavanjem određene skupine zadataka, voditeljima su dostavljene kopije učeničkih rješenja kako bi ih mogli pregledati i uložiti žalbu u slučaju da se ne slažu s ocjenom domaćina. Dodatno, ove su godine učenici bili u prilici vidjeti svoje testove prije žalbi. Većina uočenih nepravilnosti uspješno je ispravljena, tako da učenici nisu bili zakinuti.

Ove godine sudjelovalo ukupno 45 timova iz isto toliko država. Specifičnost ove olimpijade je da bilo podijeljeno samo deset zlatnih medalja što ukazuje na težinu postavljenih problema. Najbolji uspjeh od naših učenika ostvario je Ilija Srpak osvojivši, kao i prošle godine, brončanu medalju. U timskom dijelu natjecanja timovi su bili sastavljeni od 6 ili 7 učenika iz različitih država da bi se vidjelo kako međusobno surađuju.

Olimpijada je bila dobro organizirana, a izuzetno prilikom ocjenjivanja testova gdje je ukupno gledano bilo izuzetno malo korekcija. Tijekom olimpijade organizirana su dva jednodnevna izleta, od čega je jedan za voditelje bio nacionalnom parku.

Voditelji tima su bili Damir Hržina i Ivan Romštajn, zaposlenici Zvjezdarnice Zagreb.

Odlazak i pripremu naših učenika na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike 2017. godine, uz vlastita sredstva, sufinancirali su i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Grad Zagreb Gradski ured za odgoj, obrazovanje i sport. Dodatnu potporu programu pružili su Astronomsko astronautičko društvo “Zagreb” i Hrvatsko astronomsko društvo.

Izvor: Zvjezdarnica i IOAA 2017


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...