XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

1. europska juniorska informatička olimpijada (eJOI 2017)

Na 1. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi – European Junior Olympiad in Informatics, koja se od 7. do 13. rujna održavala u Sofiji, Bugarska, a na kojoj je nastupilo 89 natjecatelja iz 22 europske zemlje, mladi hrvatski informatičari osvojili su ZLATNU, SREBRNU I DVIJE BRONČANE MEDALJE.

Zlatnu medalju osvojio je učenik 1. razreda XV. gimnazije Krešimir Nežmah (u prošloj šk. god. učenik OŠ Matije Gupca, Zagreb). Srebrnu medalju osvojio je Patrik Pavić, učenik 8. razreda OŠ Ante Kovačića, Zagreb. Brončane medalje osvojili su Eugen Bošnjak, učenik 1 razreda XV. gimnazije (u prošloj šk. god. OŠ Vjenceslava Novaka, Zagreb) i Dorijan Lendvaj (najmlađi osvajač medalje) učenik 8. razreda OŠ Popovača. Čestitamo učenicima i svim njihovim mentorima na ovom izvrsnom rezultatu.

S članovima hrvatske juniorske informatičke reprezentacija putovali su Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj, Adrian Satja Kurdija, stručni voditelj, kao i Krešimir Malnar, član Međunarodnog odbora Olimpijade (IOI International Committee).

Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici osnovnih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, nakon čega su se mladi hrvatski olimpijci tijekom mjeseca srpnja i kolovoza, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, intenzivno pripremali za ovaj nastup.

Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, ali i informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva. Tako su Krešimir, Patrik i Eugen dugogodišnji članovi Zagrebačkog računalnog saveza, dok je Dorijan član Robotičko informatičkog kluba Popovača. Obje udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.

EJOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2002. godine ili mlađi) i dva voditelja.

Organizacija izbora tima, pripreme i odlazak na 1. europsku juniorsku informatičku olimpijadu dio je plana i programa Hrvatskog saveza informatičara koji se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Izvor: HSIN


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...