XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Cédric Villani u XV. gimnaziji

Zadovoljstvo nam je najaviti da će g. Cédric Villani, jedan od najboljih francuskih i svjetskih matematičara i znanstvenika boraviti u našoj školi, u ponedjeljak 3. travnja 2017. kada će u 10:45 održati predavanje na temu “MATEMATIKA I ŠIŠMIŠ” u kojem će govoriti o povezanosti matematike i prirode pozivajući se na Galileovu tezu  da je “knjiga znanosti ispisana matematičkim simbolima”. Za sudjelovanje na ovom predavanju prijavite se kod prof. N. Dmitrovića.

Na svjetskom matematičkom kongresu 2010. g. Villani dobio je Fieldsovu medalju, za svoj rad vezan uz Boltzmanovu jednadžbu i Landauovo prigušivanje što je najviše priznanje koje matematičar može dobiti za svoj rad. Pored toga član je Francuske akademije znanosti od 2013. i nositelj odličja Legion d’honneur. Područje njegovog znanstvenog rada je matematička fizika, posebno primjene matematičke analize u statističkoj fizici i teoriji optimalnog transporta.

G. Villani je osoba koja rado razgovara s mladima te promiče ideje o važnosti obrazovanja i matematike kao znanstvene discipline. Osim toga vrlo je zanimljiva osoba i šire od znanosti, pa se često javlja u medijima. Više o njemu možete pronaći na njegovoj osobnoj stranici (CedricVillani)


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...