XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

9th Romanian Master in Mathematics

Na međunarodnom matematičkom natjecanju Romanian Master održanom od 22. do 27.2.2017. godine sudjelovalo je 111 učenika iz 17 država svijeta, a hrvatski je tim osvojio jednu brončanu medalju i dvije pohvale. Na ovom prestižnom matematičkom natjecanju na kojem, u pravilu, sudjeluju ponajbolje ekipe s međunarodnih matematičkih olimpijada, sudjelovala je, po pozivu organizatora, i ekipa Republike Hrvatske, i to po drugi put. Prema riječima voditelja ekipe Ilka Brnetića i Petra Bakića ove su godine ekipu Republike Hrvatske predstavljali sljedeći učenici:

  • Adrian Beker, XV. gimnazija Zagreb,
  • Petar Nizić-Nikolac, XV. gimnazija, Zagreb,
  • Lukas Novak, Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec,
  • Patrik Papac, Gimnazija Dubrovnik.

Adrian Beker je osvojio brončanu medalju, a do osvajanja srebrne medalje mu je nedostajao tek jedan bod, a blizu osvajanja medalje su bili i Petar Nizić-Nikolac i Lukas Novak koji su dobili pohvalu.

U ekipnom poretku, od 19 ekipa iz 17 država svijeta, ekipa Republike Hrvatske podijelila je 13. mjesto s ekipom Bugarske.  Prvo mjesto osvojila je Južna Koreja, drugo ekipa Ujedinjenog Kraljevstva, a treća je bila Kina, dok su nakon toga u poretku slijedili Rusija, Ukrajina i Sjedinjene Američke Države. Odlazak na ovo natjecanje i pripreme ekipe financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, a organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, pri čemu su veliku pomoć u pripremama pružili i članovi Udruge Mladi nadareni matematičari „Marin Getaldić“. Pripreme su se održavale na FER-u i XV. gimnaziji, Zagreb.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...