XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Turnir mladih prirodoslovaca – IYNT 2016

Turnir mladih prirodoslovaca – IYNT (International Young Naturalists’ Tournament) je međunarodno eksperimentalno ekipno  natjecanje iz prirodoslovlja za učenike od 12 do 16 godina. Natjecanje se sastoji od rješavanje 17 problema iz fizike, kemije, biologije, tehnike i informatike. Riješiti problem znači uočiti problematiku, osmisliti aparaturu, napraviti mjerenja te ih objasniti kvalitativno i kvantitativno. Na kraju treba napisati rad te prezentirati rješenja u „znanstvenim“ borbama.

U zadnje dvije godine Hrvatska je ekipa osvojila brončanu i srebrnu medalju. Kako bi se izabrala i kasnije pripremila ekipa za međunarodnu razinu, Istraživački centar mladih i ove godine organizira  Državni turnir mladih prirodoslovaca. Detalje oko prijava koje su do 18.11.2016. godine i samog natjecanja možeš pronaći na službenoj stranici Turnira iynt.icm. Ako želiš sudjelovati na ovom natjecanju javi se svom profesoru iz navedenih predmeta ili prof. Nikoli Dmitroviću.

Više o natjecanju

Turnir mladih prirodoslovaca – IYNT (International Young Naturalists’ Tournament) je međunarodno natjecanje za učenike od 12 do 16 godina koji još nisu odabrali područje kojim se žele baviti, već su još uvijek vođeni znatiželjom posežu za znanjem iz svih područja znanosti. Ovo natjecanje traži znanje iz svih područja prirodnih znanosti i tehnike: biologije, kemije, fizike, informatike, tehnike i matematike.

Natjecanje je eksperimentalnog i istraživačkog karaktera. Zadano je 17 problema iz različitih područja i različitih zahtjevnosti, koje je potrebno proučiti, istražiti, razviti teorijski model koji opisuje promatranu pojavu, zatim napraviti aparaturu, provesti mjerenja te na kraju usporediti rezultate mjerenja s teorijskim modelom. Natjecanje se sastoji od perioda pripreme i rješavanja zadanih problema te prezentacije rješenja – takozvanih „znanstvenih borbi“.

IYNT problem nitko ne može riješiti unutar nekoliko sati ili unutar jednog dana, što ga čini potpuno drugačijim od ispita, svih ostalih natjecanja u rješavanju zadataka, ali i olimpijada. Problemi zahtijevaju upornost, eksperimentiranje, kritičko razmišljanje, učenje, pretraživanje literature, samostalno istraživanje i potpuno novi način suradnje učenika i profesora.

Sudjelovanje na natjecanju, a i same pripreme potiču kreativnost i dosjetljivost. Učenici rješavajući zadane probleme stječu osnovna, a i mnogo dublja znanja iz širokog spektra znanstvenih problema. Rješavajući probleme ulaze u svijet znanstvenika, svijet istraživača, promatrača, ali i onog koji stjecanjem znanja i iskustva mijenja svoj pogled na svijet.

Cilj IYNT-a je i razvijanje timskog duha tijekom rješavanja problema, ali i obrane vlastitih rješenja. Učenici nisu ograničeni načinom na koji trebaju riješiti pojedini problem, jer često ne postoji jedino točno rješenje. Dozvoljeno je tražiti pomoć prijatelja, profesora, roditelja itd.

Svaku državu predstavlja tim od 6 učenika koji su izabrani prethodnim selekcijskim postupkom. Nakon Državnog turnira formirana ekipa, uz pomoć organizatora, nastavlja raditi zajedno kako bi riješila sve probleme i kasnije prezentirala svoja rješenja na Međunarodnom turniru, koji se svake godine održava u drugoj državi sudionici.

Međunarodni turnir sastoji se „znanstvenih borbi“ u kojima sudjeluju tri tima iz različitih država. Svaki tim ima jednu od tri uloge u borbi: izlagatelj, oponent i „reviewer“. Uloge se tokom jedne borbe ciklički rotiraju kako bi svaki tim odradio sve tri uloge. Oponentski tim izaziva izlagateljski tim sa određenim problemom. Izlagateljski tim prezentira svoje rješenje odabranog problema unutar 8 min. Oponentski tim ima ulogu kritički razmotriti predloženo

rješenje te zatim razviti znanstvenu raspravu o ponuđenom rješenju. „Reviewerski“ tim objektivno sagledava cijelu borbu te na kraju donosi pregled cjelokupne borbe.

Borba se odvija ispred žirija koji se sastoji od znanstvenika i profesora koji svaki tim ocjenjuju u svakoj od navedene tri uloge. Na kraju se ukupni bodovi zbrajaju te se odlučuje od pobjedniku borbe. Svaka od tri rotacije traje oko 50 min. Tijekom cijelog turnira odvije se oko 5 borbi, a bodovi iz svih borbi se pribrajaju. Najbolja 3 tima u finalu natjecanja izlažu svoje najbolje probleme pred svim ostalim timovima.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...