XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

EUSO 2016. & IJSO 2015.

Predstavljamo vam članove EUSO 2016. tima te se prisjećamo uspjeha na IJSO 2015.

Nakon drugog kruga testiranja koje se održalo 23. siječnja odabrana su dva tročlana tima za nastup na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije (EUSO2016) koja će se održati u Tartu (Estonija) od 7. svibnja do 14. svibnja 2016. godine.

Na osnovu rezultata pokusa i riješenosti zadataka izabrano je šest učenika koji su raspoređeni u dva tima koja će sudjelovati u pripremama tijekom ožujka i travnja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, te predstavljati Republiku Hrvatsku na EUSO 2016. u Estoniji. To su:

Tim A: Vilim Lendvaj (XV. gimnazija, Zagreb), Mirko Duvnjak (Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb) i Paula Vidas (XV. gimnazija, Zagreb)

Tim B: Noa Jelić Matošević (Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka), Luka Bulić Bračulj (OŠ Meje, Split) i Tea Arvaj (III. gimnazija, Osijek)

Čestitamo izabranim učenicima iz XV. gimnazije i svim ostalim članovima te im želimo puno sreće i uspjeha u Tartu! Pored navedenih učenika iz XV. gimnazije u kvalifikacijama su sudjelovali još i učenici Tomislav Brajković, Matko Petrović i Juraj Štancl.

Hrvatska je kao članica Europske unije pozvana sudjelovati na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije (EUSO – European Union Science Olympiad), natjecanju učenika do 16 godina u znanju fizike, kemije i biologije. Na olimpijadi sudjeluje po 6 učenika (dva tima po tri učenika) iz zemalja članica Europske unije. Timovi kroz dva dana, s danom odmora između, rješavaju praktične zadatke. Ovogodišnja, 14. po redu, olimpijada se održava u Tartu (Estonija) od 7. svibnja do 14. svibnja 2016. Sudjelovanje hrvatskih učenika organizira Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
—————————–
IJSO 2015. – Daegu, Južna Koreja

Hrvatski učenici osvojili su tri srebrne i jednu brončanu medalju na 12. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO) koja se od 2. do 11. prosinca održavala u gradu Daegu, u Južnoj Koreji, a na kojoj su sudjelovali učenici iz 43 države.

Učenici Tea Arvaj (III. gimnazija,  Osijek), Petar Nizić-Nikolac XV. gimnazija, Zagreb) i Noa Jelić Matošević (Gimnazija A. Mohorovičića, Rijeka) osvojili su srebrne medalje, a Paula Vidas (XV. gimnazija, Zagreb) brončanu medalju. Marta Paladin (Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb) i Klara Tomašković (XV. gimnazija Zagreb) iz šesteročlane ekipe također su pokazale vrlo dobro znanje iz fizike, kemije i biologije.

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (International Junior Science Olympiad – IJSO) međunarodno je natjecanje učenika do 15 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta. Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 249 učenika iz 43 države.  Samo natjecanje se odvijalo tijekom tri dana sa po danom odmora između. Učenici su prvo rješavali test s trideset  zadataka višestrukog izbora odgovora, potom teorijske zadatke i na kraju eksperimentalne zadatke. Članovi hrvatske učeničke vrste izabrani su temeljem rezultata postignutih na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini (2014./15.), te dodatnom testiranju.

Sudjelovanje hrvatskih učenika na ovogodišnjoj olimpijadi omogućili su brojni donatori: škole (među njima je i XV. gimnazija), gradovi i županije iz kojih pojedini učenici dolaze te tvrtke i pojedinci. Učenike su na Međunarodnu prirodoslovnu olimpijadu mladih vodili djelatnici zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta – Andreja Lucić, Tajana Preočanin i Krešo Zadro.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...