XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Predavanje prof.dr.sc. Igora Štagljara: “Moj put od sportaša do znanstvenika”

Predavanje prof.dr.sc. Igora Štagljara: “Moj put od sportaša do znanstvenika”
University of Toronto, Canada
XV. gimnazija, ponedjeljak, 14.12. , kino dvorana u 14:12 sati

Profesor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na Sveučilištu Toronto i vrhunski svjetski znanstvenik dr.sc. Igor Štagljar dolazi 14.12. u našu školu održati zanimljivo predavanje naslova “ Moj put od sportaša do znanstvenika “.
Profesor I. Štagljar je bio učenik naše škole i rado se odazvao pozivu.  Nakon predavanja će ostati i na kraćem neformalnom druženju s našim učenicima čiji su predmet interesa prirodne znanosti.
Iz njegove znanstvene biografije izdvajamo:

Diplomirao je molekularnu biologiju na Sveučilištu u Zagrebu 1990. godine.
Doktorirao je molekularnu biologiju i mikrobiologiju 1994. u Zurichu u Švicarskoj.
Završio je dva postdoktorska studija na Sveučilištu u Zurichu gdje je radio kao  izvanredni profesor do 2005. godine.
2001. godine je bio gostujući znanstvenik na Sveučilištu u Washingtonu, SAD.
Od 2005. godine izvanredni je profesor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na Sveučilištu Toronto u Kanadi.
Njegovi laboratoriji se nalaze u Donnelly centru za stanična i biomolekularna istraživanja, novome interdisciplinarnom istraživačkom centru s vrhunskom tehnologijom.
Zajedno sa svojim timom na Sveučilištu u Torontu otkrio je i patentirao tehnologiju membranskog dualnog sistema MYTH. Znanstveni časopis „The Scientist“ je 2005. navedenu tehnologiju proglasio jednom od 10 vrhunskih tehnologija koje će obilježiti sljedećih 10 godina molekularne biologije.

Njegov istraživački tim je 2007. putem MYTH tehnologije otkrio 6 novih proteina uključenih u nastanak genetičke bolesti cistične fibroze. U suradnji s timom prof.dr.sc. Ivana Đikića otkrili su mogućnosti kombiniranog liječenja nekoliko ljudskih tumora.

Počašćeni smo dolaskom vrhunskog svjetskog znanstvenika i našeg bivšeg učenika prof.dr.sc. Igora Štagljara i pozivamo učenike trećih i četvrtih razreda, možda buduće znanstvenike, na predavanje u ponedjeljak.

štagljar


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...