XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Suradnja škola „Barcelona –Zagreb“ – učenička razmjena

Sve napredne zemlje vrlo su aktivne u području učeničke razmjene jer se pokazalo da je to jedan od najboljih načina da mladi ljudi upoznaju i prihvate različitosti, druge kulture, sruše neke predrasude…

S obzirom da naša škola uvijek teži suvremenim metodama i želi biti primjer drugima, te ima učenike različitih podneblja, rasa i kultura, prije dvije godine započeli smo suradnju sa školom iz Španjolske, odnosno Catalonije. Organizirali smo razmjenu učenika naše škole i škole Institut Puig Castelar, iz Santa Colome u predgrađu Barcelone. To je škola s više različitih programa, među kojima je i gimnazijski. Suradnja se odvija kroz pripremne aktivnosti za projektni tjedan, dva projektna tjedna te aktivnosti nakon projektnih tjedana. Naši su učenici bili domaćini u lipnju 2014. godine, a uzvratni posjet u Barceloni bio je u rujnu 2014. godine.

U razmjeni sudjeluje 10-15 učenika u dobi od 15 do 17 godina i 2-3 profesora. Neke od tema na kojima ćemo temeljiti našu suradnju i tijekom razmjene stjecati važna životna iskustva su:

  • interkulturalne, povijesne i zemljopisne razlike i sličnosti Catalonije i Hrvatske
  • sličnosti i različitosti dviju škola i obrazovnih sustava
  • globalizacija i suživot s ljudima različitih kultura.

Ove godine škola Institut Puig Castelar organizira projektni tjedan u prosincu 2015. godine s početkom između 10. i 13. prosinca. Učenici koji će sudjelovati u razmjeni trebaju sve svoje školske obaveze završiti na vrijeme budući da će taj tjedan izostati s nastave.

U Zagrebu će projektni tjedan biti tijekom svibnja 2016. Učenici koji sudjeluju u razmjeni putovat će u Barcelonu i zauzvrat biti domaćini učenici/ku iz Barcelone, tj. Santa Colone. Postoji mogućnost, ovisno o broju zainteresiranih, da netko samo bude domaćin ili da samo putuje u Barcelonu.

Učenici koji putuju u Barcelonu imaju pokriven trošak:

  • smještaja i prehrane
  • prijevoza od zračne luke do grada i nazad
  • javnog prijevoza
  • svih aktivnosti za vrijeme projektnoga tjedna.

Učenicima koji putuju u Barcelonu nije pokriven trošak:

  • avionske karte
  • džeparca za izlaske.

Prilikom projektnog tjedna u Zagrebu obveze su učenika i roditelja domaćina:

  • smještaj i prehrana gostiju
  • prijevoz od i do zračne luke.

Škola će ovisno o mogućnostima financirati izlete, razgled grada, posjete muzejima i sl.
Kratka prezentacija suradnje, kao i informacije o razmjeni, održat će se u petak 16. listopada u 14:10, u učionici Ž11.

Molim sve koji su zainteresirani za razmjenu da ispune prijavnicu koju mogu pronaći na webu škole (vidi: Međunarodna suradnja; „Barcelona – Zagreb“) i ispunjenu predaju najkasnije do petka 23. listopada 2015. u 12 sati u kabinet Ž13 prof. Copić i pošalju na e- mail [email protected].

U Zagrebu 13.10.2015.

Voditelj suradnje,
Aneta Copić , prof.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...