XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Svjetski dan nepušenja – 31. svibnja

Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja, a pokrenula ga je Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine kako bi ukazala na rizike povezane s pušenjem. Dugotrajno pušenje skraćuje život za desetak godina, a pogoršava zdravlje jer povećava vjerojatnost razvoja velikog broja bolesti različitih organa kao što su srce, mozak, pluća, bubrezi, crijeva, zubno meso i zubi. Procjenjuje se da otprilike 9000 ljudi u Hrvatskoj svake godine umre od posljedica pušenja. Istraživanja pokazuju da je duhan jedna od psihoaktivnih tvari koje najlakše izazivaju ovisnost, a zdravstveni problemi kao što je kašalj većinu pušača neće navesti da prestanu pušiti, već će nastaviti dok ne dožive neku iznenadnu komplikaciju kao što je infarkt. Neki pušači upotrebljavaju e-cigarete jer smatraju da nisu jako štetne. Međutim, one također sadrže nikotin, koji nepovoljno djeluje na razvoj mozga mladih osoba. Osim toga, u njima se nalaze diacetil i različiti metali (nikal, kositar i olovo) povezani s bolestima pluća i drugih dijelova dišnog sustava.

Dobra je vijest da se tijelo može oporaviti od štetnih posljedica pušenja pa će tako za nekoliko tjedana od prestanka pušenja doći do boljeg rada pluća i cirkulacije, za nekoliko mjeseci smanjit će se kašalj, za oko godinu dana znatno će se smanjiti  rizik za koronarnu bolest srca, a za nekoliko godina smanjit će se i rizik za moždani udar. Međutim, većini pušača nije lako prestati pušiti jer se nekoliko dana (a u nekom slučajevima i dulje) nakon posljednje popušene cigarete često javljaju žudnja, anksioznost, problem pozornosti i druge neugodne posljedice. Stručnjaci ipak savjetuju nagao i potpun prestanak pušenja, premda je nekim pušačima lakše postupno smanjivati broj cigareta. U svakom je slučaju preporučljivo izbjegavati okidače za pušenje i promijeniti dnevnu rutinu, na primjer, nakon jutarnjeg buđenja, umjesto pušenja cigareta, pokušati uvesti nove rituale – ispijanje čaja.

Naslovna fotografija: Oleksandr P na Pexels (https://www.pexels.com/photo/woman-closing-her-eyes-against-sun-light-standing-near-purple-petaled-flower-plant-321576/)

Izvori:

https://www.psychologytoday.com/us/basics/smoking

Tekst priredio: Valentin Lapaine, prof.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...