XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije – 17. svibnja

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije obilježava s ciljem podizanja svijesti o kršenju prava LGBT osoba. Dan se obilježava 17. svibnja jer je na taj datum 1990. godine Svjetska zdravstvena organizacija donijela odluku o uklanjanju homoseksualne orijentacije iz Međunarodne klasifikacije bolesti.
Stručnjaci danas smatraju da različiti pokušaji  promjene homoseksualne orijentacije, kao što su oni s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće (npr. električni šokovi i operacije mozga), ne dovode do promjene seksualne orijentacije, okrutni su i izazivaju mnoge negativne posljedice, kao što su: osjećaj krivnje i srama, mržnja prema sebi, anksioznost i depresija.

Homofobija, bifobija i transfobija primjeri su predrasuda, negativnih stavova prema grupi ljudi. koji se temelji samo na njihovoj pripadnosti toj grupi. Predrasude mogu dovesti do diskriminacije i zločina iz mržnje, kaznenog djela počinjenog zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog podrijetla, jezika, invaliditeta, spola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta druge osobe. Prema Kaznenom zakonu, zločin iz mržnje smatra se posebno teškim kaznenim djelom.

Nažalost, istraživanja pokazuju da se u Hrvatskoj više od četvrtine LGBT osoba koje su u vezi ne drži za ruke u javnosti jer se boje nasilja. Više od 10% ih je doživjelo tjelesno ili seksualno nasilje, a svako nasilje nepovoljno utječe na mentalno zdravlje žrtava. Dobar je znak da gotovo polovina LGBT osoba smatra da se netolerancija prema LGBT osobama smanjila između 2015. i 2020. godine, no treba još mnogo raditi kako bi se postigla njihova ravnopravnost. Na sljedećoj poveznici možete pročitati izjavu visokog predstavnika u ime EU: bit.ly/4dD1B9b

Izvori:

http://www.istrazime.com/zanimljvosti/okrutni-postupci-lijecenja-homoseksualnosti/

https://nepopularna.org/mijenjanje-seksualne-orijentacije-psihoterapijom/

https://ravnopravnost.gov.hr/vijesti/17-svibnja-medjunarodni-dan-borbe-protiv-homofobije-bifobije-i-transfobije/3595

Tekst priredio: Valentin Lapaine, prof.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...