XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

SVJETSKI DAN SMIJEHA – 5. svibnja

Svjetski dan smijeha obilježava se 5. svibnja s ciljem podizanja svijesti o pozitivnim učincima smijanja na zdravlje. Na primjer, smijanje smanjuje bol opuštanjem mišića. Također smanjuje glavobolju i štiti organizam od bolesti srca i krvnih žila. Osim toga, poboljšava probavu, spavanje i imunitet. Smijanje također pospješuje kreativnost i učenje. Zanimljivo je da neka istraživanja pokazuju da osim što dobro raspoloženje dovodi do smijanja, vrijedi i obrnuto – smijanje nam donekle može popraviti raspoloženje!

Humor koji je dobronamjeran, povoljno utječe na vlastito i tuđe mentalno zdravlje. Dobronamjernim humorom smatramo samopomažući humor i afilijativan humor. Osobe sa samopomažućim stilom humora lako mijenjaju način na koji doživljavaju problem i zbog toga se bolje nose sa stresom.
S druge strane, afilijativan humor podrazumijeva nasmijavanje drugih u svrhu poboljšanja odnosa s njima i smanjenja napetosti. Afilijativan humor ponekad može uključivati dobroćudno zadirkivanje, no nikad mu nije namjera omalovažiti druge. Želite li saznati jeste li skloniji dobronamjernom ili zlonamjernom humoru, ispunite upitnik (na engleskom) na sljedećoj stranici: http://www.humorstyles.com/.

Istraživač humora Willibald Ruch i suradnici predlažu nekoliko vježbi kojima možete povećati svoju dobrobit:

  • Na kraju svakog dana, zapišite tri najsmješnije stvari koje su vam se dogodile tog dana i opišite kako ste se osjećali kad su se dogodile.
  • Radite više zabavnih aktivnosti. Na primjer, pogledajte komediju ili humorističnu seriju, razgovarajte s najsmješnijim prijateljem, potražite šale ili druge šaljive stvari na internetu.
  • Razmislite kako biste neki stresni problem mogli riješiti na zabavan način.

Želite li unaprijediti svoj smisao za humor, preporučljivo je i:

  • družiti se s ljudima koji imaju dobar smisao za humor i promatrati kako ga primjenjuju za lakše nošenje s teškim situacijama
  • nekoliko puta tjedno naučiti novi vic i ispričati ga prijateljima
  • humorom oraspoložiti loše raspoloženog prijatelja
  • podijeliti s prijateljima i drugim bliskim osobama šaljive događaje iz života.

Za kraj, želite li se dobro nasmijati, pogledajte sljedeći video: https://www.youtube.com/watch?v=RP4abiHdQpc

Naslovna fotografija: Kampus Production na Pexels (https://www.pexels.com/photo/friends-lying-down-together-8380089/)

Izvori:

https://hrcak.srce.hr/file/31434

https://osf.io/preprints/psyarxiv/svjru

https://tayyabrashid.com/pdf/via_strengths.pdf

https://www.viacharacter.org/topics/articles/laugh-your-way-to-happiness

Tekst priredio: Valentin Lapaine, prof.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...