XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Natjecanje A-lympiad 2024.

Učenici XV. gimnazije Karla Pogelšek, Val Karan, Adrian Grbac Lacković i David Lang sudjelovali su na završnom krugu natjecanja A-lympiad 15. i 16. ožujka 2024. godine u Garderenu u Nizozemskoj.

A-lympiad je timsko natjecanje u rješavanju zadataka otvorenog tipa što podrazumijeva da timovi moraju razumjeti problem, pronaći vlastitu strategiju, koristiti se matematičkom argumentacijom, opravdati izbore i predstaviti rješenje odgovarajućim matematičkim jezikom. Vrlo je važna dobra podjela posla unutar tima i učinkovita strategija.

Natjecanje ima dva kruga: kvalifikacijski krug s oko 1000 timova učenika koji jedan dan rješavaju zadatak u svojim školama na nacionalnoj razini i međunarodno finale u kojem se timovi koji su se kvalificirali natječu dva dana u Nizozemskoj.

Kao pobjednici prvog kruga natjecanja u kojem su, uz 4 tima iz naše škole, sudjelovali i učenici iz V. gimnazije u Zagrebu i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, tim naše škole izborio je sudjelovanje u završnom krugu natjecanja s ukupno 12 timova iz Danske, Hrvatske, Japana, Nizozemske i Njemačke.

Ovogodišnji finalni zadatak utemeljen je na stvarnom problemu koji je uočen u Nizozemskoj.

Hitna pomoć mora biti u mogućnosti brzo stići do nesreće kako bi ozlijeđene prevezla u bolnicu. Ako se nesreće dogode na različitim mjestima, mogu nastati problemi jer su, primjerice sva vozila hitne pomoći već zauzeta ili je potrebno puno vremena da se dođe do pacijenata. Stoga je važno razmisliti o smještaju i kretanju vozila hitne pomoći u nekom području.

Dan je model ove situacije, igra na ploči u kojoj se simulira pozivanje hitne pomoći. Zadatak je vozilima hitne pomoći pokupiti pacijente što je brže moguće i prevesti ih u bolnicu. Potrebno je osmisliti dobru strategiju za smještaj i kretanje vozila hitne pomoći u nekom području, uzimajući u obzir sve bitne čimbenike.

Timovi su na zadatku radili u petak popodne i subotu prijepodne. Na prezentaciji su u parovima odigrali igru te su analizirali svoje strategije i uspoređivali njihovu uspješnost.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...