XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

SVJETSKI DAN KREATIVNOSTI I INOVATIVNOSTI – 21. travnja

Glavni cilj obrazovanja trebale bi biti osobe koje su sposobne stvoriti nove stvari,
a ne samo ponavljati stare stvari.“ (Jean Piaget)

Na koje biste sve načine mogli upotrijebiti spajalicu? Što bi se dogodilo kad bi svatko govorio različitim jezikom ili kad bismo mogli čitati tuđe misli? Kreativne osobe na ovakva i slična pitanja mogu dati velik broj odgovora koji su vrlo različiti, kao i drukčiji od onih koje daje većina ljudi. Kreativnost se smatra jednom od ključnih vještina 21. stoljeća jer pomaže ljudima u svakodnevnom životu, a omogućuje i unapređenje poslovanja, razvoj novih tehnologija i proizvoda, zbog čega 21. travnja obilježavamo Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti. 

Prema istraživanjima psihologa, kreativnost pozitivno utječe na psihičko zdravlje. Na primjer, dovršetak kreativnog proizvoda (uratka), neovisno o njegovoj kvaliteti, izaziva lučenje dopamina. Dopamin dovodi do osjećaja ugode i želje za ponovnim uključivanjem u kreativne aktivnosti. Osim toga, sviranje i druge kreativne aktivnosti povoljno utječu na koncentraciju i smanjuju neugodne emocije kao što su anksioznost i ljutnja. Nadalje, pisanje i drugi oblici umjetničkog izražavanja mogu pomoći osobama koje su proživjele traumatska iskustva ili imaju druge psihičke smetnje, a kreativnim aktivnostima u grupi, ljudi se mogu povezati s drugima i smanjiti usamljenost. 

Neki smatraju da nisu kreativni i da to ne mogu promijeniti, no istraživanja pokazuju da se kreativnost može razvijati. Na primjer, možemo je vježbati različitim umjetničkim aktivnostima kao što su crtanje, fotografiranje, pjevanje ili gluma. Isto tako, stručnjaci predlažu redovito zapisivanje svih ideja koje nam se pojave kad nastojimo riješiti neki problem i učenje novih spoznaja iz različitih područja.
Može pomoći i čitanje o životima i radu poznatih kreativnih ljudi. Također, možemo svaki tjedan neki zadatak pokušati riješiti na drukčiji način. Osim toga, možemo izraditi nešto novo od predmeta koje bismo u suprotnom bacili. Ima i mnogo drugih mogućnosti, valja samo razmisliti!

Naslovna fotografija: https://www.pexels.com/photo/clear-light-bulb-placed-on-chalkboard-355952/

Izvori:

https://psiholoski-prostor.org/o-kreativnosti-zasto-se-ja-toga-nisam-sjetio/

https://tayyabrashid.com/pdf/via_strengths.pdf

Tekst priredio: Valentin Lapaine, prof.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...