XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

LOVE, LJUBAV, L’AMOUR, LIEBE, AMORE, LJUBEZEN, AMOR… u knjigama

Laurie Lico ALBANESE: Hester – ovo neobično koncipirano djelo vrsta je dijaloga s klasičnim ljubavnim romanom Grimizno slovo Nathaniela Hawthornea, no ovdje nam junakinja Hester svoju priču – priču o preljubnici otjeranoj na rub šume jer voli pogrešnog muškarca. Senzualna i napeta priča koja se suočava s prošlošću Amerike.

Abigail ASSOR: Bogat poput kralja – roman marokanskog pisca o prelijepoj šesnaestogodišnjoj Francuskinji koja živi u sirotinjskom dijelu Casablance s majkom prostitukom. Odluči zavesti Drissa, Muslimana iz ugledne i imućne obitelji, a kad im se putovi konačno spoje, Sarah će pokušati pronaći svoje mjesto u bogataškoj četvrti ne mareći za žrtvu koju mora podnijeti.

Rosa MONTERO: Pod sretnom zvijezdom – priča o nježnoj i grozničavoj ljubavi između luckaste, krasne i nepronične Raluce koja slika konje i Pabla, novopridošlice u to selo koje je nekad bilo rudarsko središte, a sad odumire. Hipnotizirajuća intriga otkriva tajne glavnog junaka i duboko ponire u spektar ljudskih osjećaja: straha, krivnje, vedrine i žudnje.

Knut HAMSUN: Victoria – klasik velikog norveškog pisca dirljiva je priča o nemogućoj ljubavi između mlinareva sina i bogataške kćeri, čiji je zajednički život u samom početku osuđen na propast. Naoko jednostavna i melodramatična lirska priča istodobno je duboko snažna i uvjerljiva te plijeni pozornost čitatelja od prve do zadnje stranice.

Antonio PÉREZ-REVERTE: Tango stare garde – španjolski pisac donosi neobuzdanu i strastvenu priču o ljubavi, izdaji i spletkama, koja se proteže tijekom četiri desetljeća. Počinje 1928. godine kad Armando sa suprugom Mechom na prekooceanskom brodu susreće Maxa Costu, plesača tanga. Ljubavna pustolovina Meche i Maxa obnavlja se 1937., a svoj rasplet ima 1966.

Alfred HAYES: Zaljubljeni – jednog običnog poslijepodneva u njujorškom baru sredovječni muškarac priča priču o svojoj vezi s usamljenom mladom ženom kojoj je bogati poslovni čovjek ponudio novac da s njim provede noć. Kako se ta ljubav pretvorila u mržnju? Malo remek-djelo o izdaji, površnim ljubavima i strastvenoj privlačnosti s obratom na kraju.

Anne TYLER: Nemoguća djevojka – šarmantna inačica Shakespearove „Ukroćene goropadnice“ smještena u suvremeno doba. Kate se mora brinuti o ekscentričnom ocu i umišljenoj mlađoj sestri dok svakoga dana odlazi na posao u vrtić gdje, osim djece, nitko njome nije oduševljen. No kad otac zapošljava poljskog asistenta, njezin se život uzburka.

Clare CHAMBERS: Sitna zadovoljstva – kasnih pedesetih u predgrađu Londona pratimo novinarku Jean Swinney koja dobije zadatak otkriti što je istina, a što laž u tvrdnji Gretchen Tilbury – da je svoju kćer rodila kao djevica! Ta će istraga neočekivano pružiti Jean priliku za ljubav, a možda i sreću. Sentimentalna meditacija umotana u misterij.

Knjige možete posuditi u našoj knjižnici.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...