XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Kinez na biciklu ili…?

Želite li se opustiti? Pročitajte nešto luckasto i smiješno, zabavno i mitsko. Pročitajte barem jedno od prekrasnih književnih djela koja vam nudimo u našoj knjižnici. Naš izbor za veljaču je:

Mercèe RODOREDA: Trg dijamanta – najznačajnija katalonska spisateljica kroz neposredno i živopisno pripovijedanje protagonistice Natàlije uvodi nas u svijet Barcelone 1930-ih. Natàliju osvoji šarmantan mladić, skromno žive i dobiju dvoje djece, no Quimet opsesivno počne uzgajati golubove zbog čega trpi cijela obitelj. Roman je na tragu toka svijesti te saznajemo jedino ono što se događa junakinji i jedino iz njezine perspektive.

Patrick MODIANO: Mjesto za zvijezdu – pomalo netipičan roman francuskog Nobelovca u kojemu nam predstavlja Rafaela Šlemiloviča, Židova koji od žrtve postaje suradnik nacista i izgubljena duša. Pripovijedanjem u prvom licu taj nesvakidašnji lik, čas izdajica, čas mučenik, vodi od mjesta do mjesta u frenetičnom ritmu, upoznajući nas s mnogoborjnim izmišljenim i stvarnim likovima u turobnom vremenu Holokausta.

Ariel MAGNUS: Kinez na biciklu – humorističan roman argentinskog pisca potanko opisuje nastanak stockholmskog sindroma. Kad je u potrazi za tajanstvenim piromanom Šibicom uhićen Li, Kinez na biciklu, on na suđenju otima računalnog stručnjaka Ramira i uzima ga za taoca. Među njima se postupno stvara nesvakidašnje prijateljstvo. Djelo utemeljeno na stvarnom događaju otvara novu stranicu magičnog realizma.

Josefine KLOUGART: Jedno od nas spava – mlada i nagrađivana danska spisateljica donosi nam osebujan roman o gubitku. Pripovjedačica, umjetnica iz Kopenhagena,  vraća se u roditeljski dom na poluotok Jylland u posjet bolesnoj majci nakon bolnog prekida veze. U naoko spokojnom i pitomom krajoliku djetinjstva opsjedaju je ambivalentni osjećaji koji isprepliću njezina sjećanja, emocije, razgovore i tišine.

Teresa SALEMA: Nimrodov luk – cijenjena portugalska autorica napisala je neobičnu priču o odsutnosti koja počinje na svadbi kad se stric Raul sprema održati očekivani govor. Roman, u čijoj se radnji isprepliću elementi mistkoga, razvija se razmišljanjima mnogobrojnih likova, a sve ih povezuje zagonetna Mirena koja se nalazi u središtu romana. Čitatelj je uvučen u priču tako da sam mora slagati djeliće raspršene naracije, spajajući ih u cjelinu.

Vaše knjižničarke


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...