XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Tražite što ćete sljedeće čitati?

Nudimo vam pet odličnih romana i pozivamo vas da nam preporučite naslove za čitanje.

Pišite nam na: [email protected]

Mark HADDON:   Neobičan događaj sa psom u noći – kultni i nagrađivani roman objavljen prije dvadeset godina zapravo je nesvakidašnji krimić. Autistični dječak Christopher u prvom licu priča o otkrivanju ubojice susjedina psa. Priča je to u kojoj nema laži, jer on ne zna lagati, ali zna sve zemlje svijeta i primbrojeve do 7507. Napeto, poučno, duhovito i beskrajno zanimljivo.

Hervé LE TELLIER: Anomalija – intrigantan roman francuskog pisca o letu Air Francea broj 006 Pariz – New York koji u ožuku upadne u oluju no mirno sleti na njujorški aeordrom. Kad se u lipnju isti avion s istim putnicima pojavi na američkom vojnom aerodromu, počinje noćna mora putnika i vlada – tko je pravi ja? Roman otvara egzistencijalna, teološka, moralna i znanstvena pitanja.

George ORWELL: Ne daj se, aspidistro – netipičan roman slavnog autora 1984-e, ovdje se nastavlja na dobru tradiciju britkog i sarkastičnog britanskog humora. Gordon je neshvaćen i neostvaren pjesnik, zaposlen u maloj knjižari i teško spaja kraj s krajem. Ne želi prihvatiti prijateljevu pomoć, nego se snužden i razapet između ponosa i predrasuda, razuma i osjećaja, dužnosti i umjetnosti, muči u životu.

Margaret ATWOOD: Penelopeja – drevna mitološka priča o Odisejevoj ženi ovdje je ispričana iz gledišta same Penelope i njezinih obješenih sluškinja. Naime, kad se nakon lutanja njezin junački muž vratio kući, dao je ubiti njezine odane sluškinje, jer su ga, navodno, izdale s Penelopinim proscima. Priča je nevjerojatan spoj mudrosti i sućuti, humora i mučnine, nelagode i raspjevanosti.

Karl RÜHMANN: Pikule ciglene boje – švicarski književnik donosi toplu priču o djetinjstvu šestogodišnjeg dječaka, koji živi u u stranoj zemlji, u tuđoj obitelji jer je zbog političkih razloga oduzet majci. Kako bi se zaštitio od suludih i bezumnih situacija svakodnevice, utočište nalazi u svijetu vlastitih bajki. Izmjenjujući perspektivu djeteta i odrasle osobe, autor vjerno oslikava vrijeme bezumlja i apsurda.

Pišite nam!

[email protected]


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...