XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Kanon i fanon: „Kako svi sve čitamo“

U četvrtak, 28. 9. 2023. dr.sc. Lovro Škopljanac održao je predavanje o važnosti čitanja i recepciji književnosti učenicima 1. c, 2. a i 3. h razreda. Pojasnio je značenje riječi kanon i fanon te naglasio da je originalnost ključna za određivanje estetičke vrijednosti umjetničkog djela na primjerima Ilijade i Odiseje, Don Quijotea, Shakespearovih tragedija, Zločina i kazne, Harryja Pottera. Cilj ovog predavanja bio je podići svijest učenika o važnosti čitanja kanonskih književnih djela.

Erika Gržanić i Lucija Robić: „Svi stalno čitamo, nesvjesno ili svjesno, bilo iz vlastitog užitka ili u svrhu obrazovanja. Upoznajemo se s književnim kanonom lektirom i fanonom kao nadopunama obožavatelja na određena slavna djela. Čitajući sami zamišljamo izgled likova i mjesta, a način na koji ih vidimo ne može se prenijeti na filmsko platno. Nadalje, čitanjem o načinu komunikacije, reakcijama i osjećajima nekog lika, razvijamo vlastite društvene vještine. Čitajući knjige, možemo bolje čitati i ljude!“

Dr. sc. Lovro Škopljanac docent je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon završetka naše škole, diplomirao je komparativnu književnost i anglistiku, japanologiju i konferencijsko prevođenje. Autor je knjige Književnost kao prisjećanje: što pamte čitatelji (Naklada Ljevak, 2014.) koju možete posuditi u našoj knjižnici.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...