XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

17. Srednjoeuropska matematička olimpijada (MEMO 2023)

U Slovačkoj, u mjesto Strečno u okolici Žiline, od 21. do 27. kolovoza održala se 17. Srednjoeuropska matematička olimpijada na kojoj je sudjelovalo 10 država srednje Europe: Poljska, Njemačka, Mađarska, Češka, Švicarska, Austrija, Slovenija, Litva, Hrvatska i domaćin – Slovačka. Na natjecanju sudjeluju učenici srednje škole koji iste godine nisu sudjelovali na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi.

Hrvatsku su predstavljali sljedeći učenici: Emanuel Bajamić (III. gimnazija, Split) te učenici naše škole Fabijan Cikač, Adrian Grbac Lacković, Val Karan, David Lang, Kristijan Šimović.

Naša je ekipa na pojedinačnom natjecanju ostvarila odličan rezultat. Emanuel Bajamić, Fabijan Cikač i David Lang su osvojili srebrne medalje, Kristijan Šimović brončanu, a Adrian Grbac Lacković i Val Karan osvojili su pohvale za potpuno riješen barem jedan zadatak. Prema broju bodova na pojedinačnom natjecanju, Hrvatska je bila treća, nakon Mađarske i Poljske. Reprezentaciju su vodili Ivan Novak i Petar Orlić.

Čestitamo učenicima i svim njihovim mentorima na ovom odličnom rezultatu.

Na ekipnom natjecanju naša je ekipa osvojila četvrto mjesto. Nedostajalo je malo sportske sreće, jer su osvojili isti broj bodova kao i trećeplasirana Češka, koja se plasirala iznad nas zbog više potpuno riješenih zadataka pa smo tako, nažalost, ostali bez ekipne medalje. Prvo mjesto pripalo je Poljskoj, a drugo Mađarskoj.

Rezultati natjecanja dostupni su na poveznici: https://skmo.sk/poradia.php?jazyk=en&rocnik=72&sutaz=_MEMO.

Pripreme ekipe organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, a pripreme i put financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH-a.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...