XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

64. Međunarodna matematička olimpijada (IMO 2023)

Od 2. do 13. srpnja 2023. u Chibi, Japan, održana je 64. Međunarodna matematička olimpijada (IMO). Svaka od 112 država sudionica je sudjelovala s najviše šest svojih najboljih srednjoškolaca, a Hrvatsku su predstavljali:

Namik Agić, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb – brončana medalja
Janko Bušelić, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb – brončana medalja
Lara Semeš, 3. razred, XV. gimnazija, Zagreb – brončana medalja
Emanuel Tukač, 4. razred, Prva gimnazija, Varaždin – brončana medalja
Stella Čolo, 4. razred, Gimnazija Franje Petrića, Zadar – pohvala
Lovre Pazinović, 4. razred, III. gimnazija, Split – pohvala

Ekipu su vodili Borna Vukorepa i Vlatko Crnković.

Crnković, Bušelić, Tukač, Mate Mišo, Semeš, Čolo, Pazinović, Agić, Vukorepa

Čestitamo učenicima i svim njihovim mentorima na ovoj uspjehu!

Pojedinačni rezultati dostupni su na REZULTATI. Ekipno je Hrvatska zauzela 52. mjesto u konkurenciji 112 država svijeta. Prvo mjesto je osvojila Kina. Ekipni rezultati dostupni su na EKIPNO.

Na Olimpijadi natjecanje traje dva dana, a svakog dana učenici rješavaju po tri zadatka: lakši, srednji i teži. Zadaci se zadaju iz četiriju područja: algebra, kombinatorika, geometrija i teorija brojeva. Ove godine na Olimpijadi je sudjelovalo 618 natjecatelja, od kojih je samo šest u potpunosti riješilo tradicionalno najteži šesti zadatak. Za zlato je bilo potrebno osvojiti 32 boda, za srebro 25 bodova, a za broncu 18 od 42 boda. Za usporedbu, prošle je godine bio jedan od lakših testova, pa su granice za medalju bile redom 34, 29 i 23 boda. Pogledajte pregled po godinama.

Izbor, pripreme i odlazak ekipe na Olimpijadu je organiziralo Hrvatsko matematičko društvo u suradnji s mnogim volonterima (uglavnom bivšim natjecateljima), uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...