XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Osvojena plaketa „Kalman Mesarić“ za dramsko stvaralaštvo mladih autora na 42. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika!

42. Susret hrvatskih zavičajnih književnika, održan u subotu 24. lipnja 2023., okupio je u Velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture najuspješnije zavičajne autore iz svih dijelova Hrvatske. Susretu je prethodio književni natječaj na kojemu je sudjelovalo 108 autora u trima kategorijama – poezija, proza i drama. Za Susret su, iz svake kategorije, odabrani najbolji radovi.

Događanje su obogatile mnogobrojne interpretacije odabranih djela, proglašenje dobitnika plaketa, pohvalnica i priznanja Hrvatskog sabora kulture za književno stvaralaštvo.
Prosudbeno povjerenstvo činili su Miroslav Mićanović, Gordana Ostović te Darija Žilić. U kategoriji drama, učenik 2.c, Dino Brkić svojim je radom „Ak’ sme ljudi“ osvojio plaketu „Kalman Mesarić“ za dramsko stvaralaštvo mladih autora. Vrijedno je spomenuti kako se ova plaketa za mlade autore ne dodjeljuje svake godine, već samo autorima koji pokažu visoku razinu pisanja.

„Iskreno, nisam još nisam potpuno svjestan veličine priznanja koje sam dobio. Čini mi se da sam ga podsvjesno priželjkivao, ali sada kada sam ga zapravo dobio, potpuno sam iznenađen. Na Susretu sam upoznao i čuo mnoge talentirane autore. Gotovo svi pišu dulje vrijeme, iskusniji su, nešto stariji (ako to mogu reći :), širega vokabulara i pogleda na svijet. Stoga mi ova plaketa mnogo govori. Prije svega, htio bih zahvaliti mentorici, profesorici Idani Perić, koja me potaknula na pisanje, a i kasnije bila prisutna za svako pitanje ili kakav savjet, posebice prilikom snimanja predstave za Susret. Zahvalio bih i vrijednim glumcima (iz 2. c) bez kojih predstava ne bi ugledala svjetlo dana kao i MMC-u na ustupanju prostora.
Posebnu zahvalu upućujem KUD-u „Croatia“ čija nas je garderobijerka opremila za snimanje. Ne znam što bih još trebao reći. Možda je i najbolje da ovako sve završi, uz mnogo zahvala i iščekivanja novoga projekta i surađivanja s divnim ljudima.“

Ova, ali i sve slične nagrade, pokazatelj su širine interesa učenika i važnosti mentorske potpore. Iskoristit ćemo stoga priliku i potaknuti na stvaranje sve one koji možda nisu sigurni. Čitajte, pišite, crtajte, stvarajte!


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...