XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

STEPS u Poljskoj

Profesori i učenici, članovi Erasmus + projekta STEPS, sudjelovali su od 10. 6. do 17. 6. 2023. godine na projektnim aktivnostima u Poljskoj. Domaćin i organizator bila je škola Króla Jana III Sobieskiego u Wejherowu. U aktivnostima su sudjelovali učenici naše gimnazije, učenici iz Wejherowa te učenici iz gimnazije Justus-von-Liebig-Gymnasium iz Neusäß u Njemačkoj.  
Nedjelja je bila ležerna, obogaćena vođenom turom po gradu. Tijekom ture dobili smo zadatak fotografirati se na odabranim mjestima. Na kraju tjedna odabrana je i nagrađena najbolja fotografija. Kasnije smo imali slobodno vrijeme te smo, ovisno o dogovoru s domaćinom, posjetili plaže u Sopotu, Gdyniji ili Debki.
Radni tjedan započeli smo posjetom školi. Nakon ugodne dobrodošlice i prigodnih uvodnih riječi, prebacili smo se u specijalizirane učionice. U informatičkoj smo izrađivali 3D modele DNK-a, u kemijskoj razdvajali DNK-a iz voća i sline, a u biologijskoj smo proučavali karakteristike naroda kojima pripadamo. 
Utorak je obilježilo putovanje u Gdansk. Nakon dolaska u grad, ukrcali smo se na turistički brod do Westerpattea. Tamo smo prošetali i fotografirali se. U Gdansku smo prošli vođenu turu te se nakon toga zaputili prema Wejherowu.
Peti dan projekta upustili smo se u dvodnevni izlet. Busom smo posjetili Wladyslawowo, grad poznat po „Plavoj školi“ u kojoj smo imali predavanje o pticama i njihovoj zaštiti. Nakon šetnje i promatranja ptica, uputili smo se u svjetionike u Rozewiu. Na završetku napornog dana, krenuli smo u naš hotel u kojem smo pratili utakmicu naše nogometne reprezentacije.
Ujutro smo, nakon doručka u hotelu, posjetili hidroelektranu Żarnowiec, a planove nam nije poremetila ni kiša. Popodne smo iskoristili za posjet Nacionalnome parku. Hodali smo pravom pustinjom sve do obale Baltičkog mora, gdje su se najhrabriji i okupali.
Posljednji aktivni dan proveli smo u školi. Hrvatska je grupa odradila sate engleskoga, a njemačka grupa njemačkoga jezika. Ovi su nam sati posebno koristili za usporedbu rada u različitim školama. Kasnije su roditelji domaćina pripremili zakusku te smo pred njima prezentirali sve tjedne aktivnosti.
Povratak u Zagreb ponovno je bio najizazovniji dio tjedna. Vratili smo se u Zagreb bogatiji za nova prijateljstva, imajući na umu da je novi projektni tjedan vrlo blizu.

autor teksta i fotografija: Dino Brkić


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...