XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

EOES 2023.

Najbolji hrvatski prirodoslovci, učenici hrvatskih gimnazija i ove su se godine natjecali sa svojim vršnjacima na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije EOES (European Olympiad of Experimental Science, https://www.eoes.science/). Ovogodišnje natjecanje održavalo se u Rigi, u Latviji, od 29. travnja do 6. svibnja 2023. Na natjecanju je sudjelovalo 135 učenika (raspoređenih u 45 tročlanih ekipa) iz dvadeset i dviju zemalja članica Europske unije te Ukrajine kao gostujuće države. Oba hrvatska tima pokazala su izvrsno znanje i vještine u fizici, kemiji i biologiji te su osvojili srebrne i brončane medalje.

Hrvatsku su predstavljali i učenici XV. gimnazije, Val Karan i Roko Marić.

Tim A osvojio je srebrne medalje:

  • Val Karan, XV. gimnazija u Zagrebu
  • Roko Marić, XV. gimnazija u Zagrebu
  • Kim Radešić, Gimnazija Pula.
Tim A
  • Tim B osvojio je brončane medalje:
  • Mila Maretić, I. gimnazija u Varaždinu
  • Karlo Domijan, Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci
  • Karlo Ahel, Gimnazija Andrije Mohorovičića u Rijeci.

Prirodoslovna olimpijada EU natjecanje je namijenjeno učenicima do 16. godine koji se timski natječu u rješavanju interdisciplinarnih praktičnih zadataka iz fizike, kemije i biologije. Od natjecatelja se zahtijeva spretnost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te znanstveni pristup rješavanju problema. U zadacima se prožimaju fizika, kemija i biologija, a učenici timski rješavaju probleme i rade pokuse. Tema prvog zadatka bila je pjesma i ples očima znanosti. Učenici su istraživali načine nastajanja zvuka i uloge mišića te biokemijske procese koji se događaju u mišićima. U drugom su zadatku natjecatelji istraživali principe uzgoja biljaka u hidroponskom sustavu u pametnom stakleniku. Ispitali su svojstva vode, pripremili otopinu za prihranjivanje, istražili potrebe biljaka za vodom i transport biljnim tkivima te su temeljem svojih zaključaka osmislili izgradnju pametnog staklenika. Uz znanstvenu zabavu i natjecanje naši su se učenici imali priliku družiti s vršnjacima iz dvadeset i dviju država Europske unije te s timom iz Ukrajine.

Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se u sustavu školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji i pod nadzorom Agencije za odgoj i obrazovanje te stručnih državnih povjerenstava za pojedina područja. Nakon održanih natjecanja na testiranje su pozivani učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Šest učenika s najboljim rezultatima na testiranjima iz svih triju prirodoslovnih područja predstavljali su Hrvatsku na Prirodoslovnoj olimpijadi EU. Nakon testiranja i odabira učenika, organizirane su pripreme za natjecanje na PMF-u.

Sudjelovanje hrvatskih učenika organizira Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a održalo se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Mentori učenika su nastavnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr.sc. Mirela Sertić Perić (Biološki odsjek, PMF), prof. dr. sc. Mario Basletić (Fizički odsjek, PMF) i prof. dr. sc. Tajana Begović (Kemijski odsjek).

Izvor: PMF

Foto: Voditelji natjecatelja


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...