XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Masterclass on Particle Physics

U utorak, 21. ožujka na Institutu Ruđer Bošković organiziran je seminar – Masterclass on Particle Physics. Na njemu je između 24 sudionika bilo deset učenika trećih razreda naše škole.

Evo dojmova jednoga od njih:

Projekt o istraživanju Higgsovog bozona je bio vrlo zanimljiv. Iako nisam imao prethodnih znanja o fizici čestica to me nije spriječilo da odslušam predavanje. Predavači koje smo imali bili su odlični i odgovarali su na sva pitanja i objašnjavali koncepte koje nismo razumjeli najbolje što mogu.  Predavanja nisu bila samo o teorijskoj pozadini već i metodama koje se koriste za istraživanje čestica. Vježba analize podataka iz CERN-a je bila iznimno zanimljiva te poučna i možda smo čak pronašli i Higgsov bozon. Na kraju dana organizirana je video-konferencija sa znanstvenicima iz CERN-a i drugim gradovima koji su na isti dan sudjelovali u Masterclassu. Konferencija je bila zanimljiva: mogli smo postavljati pitanja o radu na akceleratoru i doznali smo mnogo o svemu što nas je zanimalo. 

XV. gimnazija svake godine sudjeluje na ovom Masterclass seminaru čime uspješno nastavljamo suradnju s Institutom Ruđer Bošković. Svi zainteresirani trećaši sljedeće godine moći će se prijaviti i otkriti svijet fizike čestica i rada u CERN-u.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...