XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Europska prirodoslovna olimpijada

Hrvatska je kao članica Europske unije pozvana sudjelovati na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi (European Olympiad of Experimental Science, EOES). Radi se o natjecanju učenika do 17 godina u znanju fizike, kemije i biologije. Na olimpijadi sudjeluje po 6 učenika (dva tima po tri učenika) iz zemalja članica Europske unije.

Organizator ovogodišnje olimpijade je Latvija. Natjecanje će se održati u Rigi (Latvija) od 29. travnja do 5. svibnja 2023. (https://www.eoes.science/next/next.html). Sudjelovanje hrvatskih učenika organizira Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na izbor hrvatske olimpijske ekipe bili su pozvani učenici temeljem rezultata državnih natjecanja iz prirodoslovnih predmeta (fizika, kemija i biologija) u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Testiranje je održano u subotu 18. veljače 2023. u prostorijama Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Testiralo se znanje i snalaženje iz sva tri prirodoslovna područja. Testiranjem je izabrano 12 učenika koji su pozvani u drugi krug testiranja. Drugi krug testiranja održao se u subotu 4. ožujka 2023. godine. U drugom krugu testiranja učenici su rješavali eksperimentalne zadatke iz fizike, kemije i biologije.

Testiranju je pristupilo 12 pozvanih učenika i temeljem rezultata testiranja izabrana je šestorka koja će predstavljati Hrvatsku na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije u Latviji u travnju/svibnju 2023. godine.

1.Val KaranXV. gimnazija, Zagreb
2.Roko MarićXV. gimnazija, Zagreb
3.Karlo DomijanPrva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci, Rijeka
4.Kim RadešićGimnazija Pula, Pula
5.Mila MaretićI. gimnazija, Varaždin
6.Karlo AhelGimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka

Šest učenika je raspoređeno u dva tima koji će sudjelovati u pripremama za EOES2023 tijekom travnja 2023. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu te predstavljati Republiku Hrvatsku na EOES2023 u Rigi u Latviji. Mentori učenika su nastavnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji imaju interes i iskustva sa sličnim natjecanjima, dr.sc. Petra Cvjetko (Biološki  odsjek, PMF), mag. phys. Karolina Matejak Cvenić (Fizički odsjek, PMF) i prof. dr. sc. Tajana Begović (Kemijski odsjek).


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...