XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

European Science Olympiad 2015.

Hrvatski učenici osvojili su dvije srebrne medalje na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije (European Science Olympiad; EUSO) održanoj u Klagenfurtu, Austrija, od 26. travnja do 3. svibnja 2015. (www.euso.at). Svoj doprinos osvajanju ovih medalja dalo je i troje učenika naše škole! Čestitamo učenicima, njihovim mentorima i voditeljima na ovom postignuću.

Hrvatski učenici osvojili su dvije srebrne medalje na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije (European Science Olympiad; EUSO) održanoj u Klagenfurtu, Austrija, od 26. travnja do 3. svibnja 2015. g. (www.euso.at). Dva tročlana tima učenika natjecala su se u rješavanju praktičnih zadataka iz fizike, kemije i biologije s jos 24 države Europske unije. Ukupno je sudjelovalo pedeset timova.

U Timu A bili su učenici:
Jan Radanović (XV. gimnazija, Zagreb)
Nikolina Martinčić (XV. gimnazija, Zagreb)
• Karlo Šerbetar (Gimnazija “Fran Galović”, Koprivnica)

U Timu B bili su učenici:
• Ilija Srpak (I. gimnazija Varaždin, Varaždin)
Kristijan Rupić (XV. gimnazija, Zagreb)
• Viktor Škorjanc (Prirodoslovna i grafička škola, Rijeka)

Zadaci u natjecanju bili su problemski i uključivali su spretnost u eksperimentalnom radu, obradi podataka i znanstvenom pristupu rješavanju problema. Mentori koji su pripremali i vodili učenike na natjecanje su nastavnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: prof. dr. sc. Krešo Zadro (mentor iz fizike), izv. prof. dr. sc. Tajana Preočanin (mentor iz kemije) i dr. sc. Andreja Lucić (mentor iz biologije). Sudjelovanje naših timova na Olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH.

Izvješće s natjecanja možete preuzeti sa stranica Hrvatskog kemijskog društva.

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska je dobila pravo sudjelovanja na Olimpijadi iz prirodoslovnih predmeta (fizika, kemija i biologija), European Science Olympiad (EUSO), za učenike do 16 godina. Svaka zemlja, članica EU, sudjeluje s dva tročlana tima učenika koji zajednički rješavaju zadatke iz prirodoslovlja. Hrvatska je na Prirodoslovnoj olimpijadi EU  prvi put sudjelovala prošle godine i oba tima su osvojila brončane medalje.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...