XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Sakupljanje uzoraka roverskom misijom Perseverance na Marsu – petak 20.1. 13:15

Predavanje na temu “Sakupljanje uzoraka roverskom misijom Perseverance na Marsu” održat će alumni MIOC-a dr. sc. Tanja Bosak, profesor Geobiologije na MIT-u.

Prijavite se (AAI korisnički račun): PRIJAVA.

SAŽETAK
Predavanje ce početi kratkim opisom misije, opisat će put koji je rover prešao i uzorke koji su skupljeni do sad, a  završit će opisom planova za nastavak misije i povratak uzoraka s Marsa na Zemlju.

BIOGRAFIJA
Tanja Bosak pohađala je MIOC i IB prije skoro 30 godina, pa je diplomirala geofiziku na Zagrebačkom Sveučilištu. Nakon ljeta provedenog na istraživanjima Jupitera na NASI-nom JPLu, započela je doktorske studije na California Institute of Technology u Pasadeni. Nakon doktorata na temu zapisa bioloških procesa u starim sedimentarnim stijenama, provela je dvije godine na Harvardu kao Microbial Initiative Postdoctoral Fellow. Rad u Odjelu Zemaljskih, Atmosferskih i Planetarnih Znanosti na MIT-u počela je 2007. i sad je tamo Professor Geobiologije i MIT School of Science Fundamental Science Investigator. Za svoj rad, Tanja je nagrađena raznim nagradama kao što su the Geological Society of America (2007), the American Geophysical Union (2011) i MIT-a. Bosak je počasni član the American Geophysical Union (2011), the American Academy of Microbiology (2021) i urednik raznih stručnih časopisa.
Eksperimentalna geobiologija u Tanjinoj grupi povezuje mikrobiologiju, sedimentologiju i geokemiju s ciljem odgonetavanja kako mikrobi mijenjaju kemiju okoliša, prave ili tope minerale i ostavljaju signale tih procesa. Tim pristupom istražuju moderne biogeokemijske i sedimentarne procese i paralelni razvoj života i okoliša tijekom prvih 80% povijesti Zemlje. Kao dio znanstvenog tima misije Mars 2020, Tanja oblikuje i potragu za uzorcima koji mogu sadržavati tragove ranih organizama na Marsu, što će biti i tema predavanja.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...