XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Prijedlozi za zimsko čitanje – 2. dio

Stanislaw LEM: Bajke o robotima – klasik znanstvene fantastike, ove bezvremene poučne priče i parabole smještene u svemir nastanjen mehaničkim bićima odražava autorovu fasciniranost i promišljanja o umjetnoj inteligenciji, začinjen satirom i neodoljivim humorom.

Karel ČAPEK: R.U.R. – Rossumovi Univerzalni Roboti napisani su 1920. godine i donijeli su nam danas svakodnevnu riječ: Robot. U drami Helen Glory dolazi u tvornicu koja proizvodi robote, želi ih osloboditi i izjednačiti s ljudima, no tada puno toga polazi krivo i rezultira robotskom revolucijom.

Sosuke NATSUKAWA: Mačak koji je spasio knjige – U maloj knjižari u Japanu povučeni srednjoškolac Rintar najednom ostaje sam nakon djedove smrti. Posve je izgubljen sve dok se ne pojavi mačak koji govori i moli ga da pomogne spasiti knjige koje se nalaze u opasnosti. Čarobna posveta snazi književnosti.

Walter TEVIS: Damin gambit – napet roman o mladoj Beth koja u sirotištu otkriva da joj jedino igranje šaha pruža priliku za bijeg iz tmurne svakodnevice. Kao mlada zvijezda postupno pokorava šahovsku scenu no to ne uspijeva nadvladati njezin poriv za samouništenjem.

Jonas Hassen KHEMIRI: Montecore : jedinstveni tigar – kroz obiteljsku priču o fotografu Abbasu, njegovom vjernom prijatelju Kadiru te sinu Jonasu koji s njim godinama nije u kontaktu  upoznat ćemo živote imigranata u navodno tolerantnoj Švedskoj. Duhovit roman živa ritma i okretna jezika.

Henning MANKELL: Povratak učitelja plesa – kad je mučki ubijen bivši kolega istražitelja Stefana Lindmana on će svoj dotad besmisleni život usmjeriti na potragu za ubojicom. Pritom otkriva da su korijeni tog zločina u dalekoj prošlosti čije posljedice pogađaju cijelo švedsko društvo.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...