XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Svjetski tjedan svemira – presjek aktivnosti

A za početak tjedna – kraj Tjedna. Tjedna svemira.

Captain’s Log, supplemental. This is our last day. We are trying to save the research information gathered on the Earth from the orbiting satellite. I am concerned at being in such close orbit due to space debris all around us but the Sustainability research records will no doubt predict the time of the Earth’s final collapse.

Održivi razvoj u svemirskom kontekstu pokazao se kao nepoznanica. Kviz je donio mnoga nova saznanja zašto moramo brinuti o neposrednom svemirskom prostoru i koje posljedice bi nas mogle zadesiti ukoliko nam orbite postanu zakrčene smećem… Hvala izazivaču Franu što je sudjelovao u kvizu i tako dao svoj doprinos Tjednu svemira.

Kako bismo ipak svi osvijestili važnost održivog razvoja ovdje donosimo par dodatnih poveznica na temu te skraćenu verziju Kahoot kviza za sve zainteresirane (dio odgovora nalazi se u prethodnim poveznicama):

PDF | Space Sustainability – a practical guide
What is space junk and why is it a problem?
14 Facts About Space Waste
Does Space Junk Fall from the Sky?
Sustainability in Space: The Next Frontier
UN Office for Outer Space Affairs: Long-term Sustainability of Outer Space Activities

KAHOOT – WSW2022 SPACE&SUSTAINABILITY

Predavanje i izložba o meteoritima i kamenju iz svemira bili su iznimno uspješni i zanimljivi. Hvala Franu na dolasku i na postavljanju zanimljivih pitanja. Opet. A posebno veliko hvala gostu predavaču, profesoru Domjanu Svilkoviću, koji nam se to omogućio. Ne znam kada bismo imali priliku u ruci držati kamen s Mjeseca ili komad meteorita star koliko i Sunčev sustav (!!). Nda, to bi bilo cca 4,5 milijarde godina.

Film je ove godine bio pun pogodak. A tema – u sridu. 700 godina u budućnosti na Zemlji nije održiv život, ostalo je samo smeće i ruševine civilizacije (Zato brzo gore kliknuti linkove da se to ne dogodi!). Or is it!? Jedan robot pronalazi spas i dokazuje da se situacija ipak može spasiti i da je potrebno mnogo upornosti i ljubavi…
Hvala Franu što je bio u prvom redu.

Još jedan uspješan WSW je iza nas, vidimo se iduće godine s nekom novom temom – ako se održimo.
Hvala Fr… hvala svim angažiranim profesorima i učenicima!


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...