XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

33. međunarodna biološka olimpijada (IBO 2022)

Na ovogodišnjoj 33. međunarodnoj biološkoj olimpijadi (International Biology Olympiad – IBO) koja se održala od 10. do 18. srpnja u Yerevanu, Armenija hrvatski gimnazijalci osvojili su dvije brončane medalje.

Hrvatsku su u Armeniji predstavljali učenici XV. gimnazije Adrian Grbac Lacković, Barbara Jozić i Suzana Škrabalo te Mislav Mihaljević iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Naša Barbara i Mislav osvojili su brončane medalje! Čestitamo učenicima i svim njihovim mentorima ova izvrstan uspjeh.

U pratnji učenika kao njihovi mentori bile su dr. sc. Andreja Lucić i dr. sc. Petra Cvjetko s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu. U selekciji i pripremama za ovo zahtjevno natjecanje sudjelovali su djelatnici i studenti Biološkog i Kemijskog odsjeka PMF-a.

Međunarodna biološka olimpijada prestižno je natjecanje u znanju i rješavanju bioloških problema za učenike srednjih škola, a u ovogodišnjem natjecanju sudjelovale su 62 zemlje i oko 260 učenika iz cijelog svijeta. Natjecanje se sastojalo od četiri eksperimentalna zadatka iz područja biokemije, bioinformatike, biljne fiziologije i animalne morfologije pri čemu su učenici pokazali vještine u izvođenju eksperimenata te obradi i interpretaciji rezultata. Nakon eksperimentalnih zadataka uslijedila su dva teorijska testa, svaki u trajanju od tri sata, na kojima su naši učenici pokazali izvrsno teorijsko znanje i snalaženje u rješavanju problemskih zadataka iz raznih područja biologije.

Nacionalni tim putovao je na olimpijadu uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Biološkog odsjeka PMF-a.

Izvor i foto: PMF Biologija


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...