XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Festival znanosti 2022.

U srijedu 4.5.2022. u velikoj dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla, sad već tradicionalno, XV. gimnazija je prezentirala radove iz fizike svojih darovitih učenika na Festivalu znanosti. Naš dugogodišnji partner je Institut za fiziku s kojim surađujemo na ostvarivanju projektnih zadataka i koji godinama izlaže na Festivalu znanosti i sličnim manifestacijama popularizacije znanosti u Zagrebu i okolici. Aktivnosti su vodili znanstveni voditelji s Instituta (Projekt Zvijezda je rođena) te mentori učenika profesori Ines Dukić, Mihaela Marceljak Ilić i Marko Movre.

Ove godine Institut je donio moćne lasere kojima su demonstrirali snagu primjene – od zabave (bušenje balona i kartona, onaj opasni i štetni dio, ali zabavni!) do korisne primjene u industriji (graviranje i zapisivanje/crtanje na raznim materijalima). Na laserskoj gravirki (Laseri u primjeni) radili su i naši maturanti Luka Passek-Kumerički, Bruno Borić, Filip Jakšić te Jasmin Jašarević.

Zašto pukne samo unutarnji balon?

O fotokatalizi (Nanočestice u primjeni) te primjeni prezentirali su učenici Lucija Goršić, Nika Protrka, Ana Vučković, Lucija Kantolić te Tia Rapo i Lovro Petan. Pokazano je da u većini slučajeva nanočestice imaju mnogo bolja fotokatalitička svojstva nego makroskopski materijali.

Treći projektni zadatak (Umjetna inteligencija (AI) u zananosti i primjeni) bio je izrada robota. Tako su se u robotici (dizajnu, programiranju i osmišljanju funkcija i zadataka robota ) okušali naši učenici Domagoj Gavranić, Vito Milanović, Lara Semeš, Gabriel Čajsa, Mihovil Grubišić i Karlo Žigmund te demonstrirali svojeg robota. Milorad je u ovoj fazi prototip, al bit će cool tip kad ga završe. Vozile su se utrke i vježbali smo bočno parkiranje.

Cjeloviti program događanja u Zagrebu pogledajte ovdje: Festival znanosti • Zagreb.

A objavu Instituta za fiziku ovdje: popularizacija.ifs.hr/predavanja/predavanja/20220-festival-znanosti-2022/.

Ostanite znatiželjni i znanja željni i zainteresirani za znanost!


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...