XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

International Masterclasses – hands on particle physics

15. ožujka 2022. devet učenika trećih i četvrtih razreda sudjelovalo je u programu International Masterclasses na Institutu Ruđer Bošković. Ovom prilikom učenici su se upoznali sa svijetom elementarnih čestica i analizirali su podatke pravih eksperimenata. Suradnju s Institutom ostvarujemo već dugi niz godina i na svakom seminaru iz ove Masterclass serije učenici imaju mogućnost proširiti znanja iz moderne fizike, radeći, na primjer, na simulaciji lova na Higgsov bozon ili analizirajući podatke iz ALICE eksperimenta.

U grubim crtama program je sadržavao:
– Predavanja o fizici čestica, ujutro
– Radionica i obrada pravih podataka sa CERN-a, poslijepodne
– Videokonferencija s CERN-om i ostalim grupama koje su taj dan u raznim državama sudjelovale u istom programu.

Pa sve se vrtilo oko tog CMS (Compact Muon Solenoid) detektora na CERN-u“, kaže Bruno, naš maturant.

Tražili smo jednostavni sažetak pa je on nadodao:
Onda smo otišli na stranicu na kojoj su se nalazili podaci i taj alat za vizualizaciju podataka pa smo dobili 3D prikaz sudara. To smo onda analizirali: koje su čestice nastale. Jer smo tražili decay Higgsovog bozon u dva Z bozona svaki od kojih se onda još može raspasti u mion-antimion par ili elektron-pozitron par. Ali još se puno W± bozona pojavilo jer su oni relativno česti u proton proton sudarima, pa smo imali jako puno scenarija gdje su samo bili raspadi W± (na elektron – neutrino ili mion-neutrino ili njihove antičestice-neutrino). Podatke smo analizirali tako da smo gledali naboj čestica (ako je nastao čestica-neutrino par) kako bi znali je li W+ ili W- bozon, a ako se pojavilo više čestica odmah bi znali da je neka neutralna bila (Z ili H bozon) pa bi mjerili njihovu Lorentz invarijantnu masu.

Jednostavno, ne?
Sve jasno!

Drago nam je da je ova tradicionalna suradnja nastavljena nakon prošlogodišnje stanke zbog epidemije i da će i dalje učenici naše škole imati prilike otkrivati svijet leptona i kvarkova i analizirati realne podatke eksperimenata kroz seminare iz fizike čestica.
Hvala dr. Brigljeviću na pozivu i IRB-u na domaćinstvu. Dođemo vam i sljedeće godine!

Više detalja o Masteclassu možete naći na: https://physicsmasterclasses.org


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...