XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

28. srednjoeuropska informatička olimpijada

Na 28. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadiCEOI 2021, koja se od 1. do 5. rujna održala u online formatu u Zagrebu, koji je ovogodišnji domaćin ovog natjecanja, naša mlada informatička reprezentacija ove je godine ostvarila fenomenalan uspjeh.   U konkurenciji 48 natjecatelja iz 11 zemalja (Austrija, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švicarska) mladi hrvatski informatičari osvojili su DVIJE ZLATNE, JEDNU SREBRNU i ČETIRI BRONČANE medalje, čime je Hrvatska zauzela odlično 2. MJESTO u ukupnom poretku, odmah iza Poljske.
Jedan od naših osvajača zlatne medalje, DORIJAN LENDVAJ, osvojio je najviše bodova u ukupnom poretku i time postao apsolutni POBJEDNIK ovog natjecanja.   Republiku Hrvatsku na ovom su natjecanju zastupala dva tima (jer domaćin natjecanja ima pravo i na dodatni tim) sastavljena od ukupno osam učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 25. travnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, 8. i 9. svibnja).

Voditelji reprezentacije bili su Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj i Gabrijel Jambrošić, stručni voditelj.  Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, kao i njihovih učitelja, mentora, roditelja i stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, ali svakako bismo istaknuli da je većina ovih učenika od samih početaka bavljenja programiranjem bili redoviti polaznici svojih informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva.
Tako je pobjednik ovog natjecanja Dorijan Lendvaj dugogodišnji član Robotičko informatičkog kluba Popovača, a većina ostalih natjecatelja članovi su Zagrebačkog računalnog saveza. Obje navedene udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.

Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C++ i Python pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.   Ovo natjecanje organizirao je Hrvatski savez informatičara, a na čelnim funkcijama u organizaciji bili su Ivan Paljak, predsjednik Znanstvenog povjerenstva, Matej Ferenčević, predsjednik Povjerenstva za provedbu i evaluaciju dok je Krešimir Malnar bio predsjednik i izvršni direktor ovog natjecanja.

Nastup naših mladih informatičara na 28. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je XV. gimnazija pružila domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

IZVOR: hsin.hr


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...