XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Prva Europska informatička olimpijada za djevojke (EGOI 2021)

Značajno manje žena nego muškaraca u svijetu, pa tako i kod nas, odlučuje se na studiranje ili rad u sektoru računarstva. Razlika u broju ženskih i muških natjecatelja očita je i na informatičkim natjecanjima, pa je na nivou Europe pokrenuta inicijativa organizacije natjecanja za djevojke kojim bi se potaknuo interes za računarstvo kod djevojaka. Iz te ideje nastalo je ovo natjecanje čiju je prvu organizaciju preuzela Švicarska, a okupilo je 157 natjecateljica iz 32 europske i 11 gostujućih zemalja. Prva Europska informatička olimpijada za djevojke (European Girls’ Olympiad in Informatics) održala se od 13. do 19. lipnja 2021. godine, zbog trenutne epidemiološke situacije online u svakoj od zemalja sudionica. Na ovom natjecanju nastupile su četiri učenice srednjoškolskog uzrasta koje su svoj nastup u reprezentaciji izborile kroz nastupe na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici (od listopada 2020. do ožujka 2021.), Državnom natjecanju iz informatike (12.-14. travnja 2021.) i Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi odnosno izbornim kvalifikacijama za EGOI (25. travnja 2021.)

Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju predstavljao je tim sastavljen od četiri učenice srednjih škola, a tri od njih su učenice naše škole. To su:

  • EMA BOREVKOVIĆ, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • LINA KRIŠTIĆ, 1. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • MARTINA LICUL, 3. razred, Gimnazija Pula
  • LARA SEMEŠ, 1. razred, XV. gimnazija Zagreb

Djevojke su postigle odlične rezultate! Ema Borevković osvojila je zlatnu medalju, a Lara Semeš i Martina Licul srebrne medalje! Čestitamo učenicama i svim njihovim mentorima na ovom vrhunskom rezultatu.

Više detalja pročitajte na stranicama organizatora Hrvatskog saveza informatičara.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...