XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Obnovimo našu Zemlju – govore učenici 4c i 3 g razreda

Naziv Earth Day prvi je puta upotrijebio gradonačelnik San Francisca u proglasu 1969. kojim je odlučeno da se na području San Francisca taj dan slavi kao Dan planeta Zemlje.

Prvi puta je obilježen 22. travnja 1970. u SAD-u, s početkom buđenja svijesti o očuvanju okoliša i utjecaja ljudskog djelovanja na prirodu.

Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. travnja „Međunarodnim danom majke Zemlje“. Obilježava se u cijelom svijetu, svake godine s posebnim fokusom, ali uvijek jednakim ciljem – razmišljanjem o i djelovanjem u smjeru smanjenja čovjekovog štetnog učinka na okoliš. Ovogodišnja tema 51. Dana planeta Zemlje glasi „Restore Our Earth“ (Obnovimo našu Zemlju) a namjera je prikazati realnost i prisutnost klimatskih promjena te motivirati na veće zalaganje i promjene koje će doprinijeti boljitku svih nas.

Realnost: Međunarodna istraživačka organizacija Global Footprint Network (GFN) koja mjeri učinke ekološkog otiska koji ljudi ostavljaju na Zemlji, izračunala je da koristimo resurse kao da živimo na 1,75 planeta, a ne na jednom. Pročitajte više na: https://www.earthday.org/earth-day-2021/

Procijenite svoje znanje na: poveznici

U Godini čitanja. pridružujemo se obilježavanju Dana planete Zemlje minutom čitanja. Čitaju vam:

  1. SVEN PALAC, 4c : iz Pismo(govor) indijanskog poglavice iz Seattle-a iz 1854.

O izvornom tekstu i nepremostivim zaprekama u njegovom pronalaženju pročitajte više na : poveznici.

2. JURA HOSTIĆ, 4c : iz govora Severn Suzuki na UN-ovoj Zemaljskoj konferenciji 1992.

3. MIRKO BUŠIĆ, 3g : iz knjige Dvadeseto stoljeće u retrovizoru, Zagreb: Školska knjiga, 2000., dio eseja „Smeće“ autorice Dubravke Oraić Tolić

4. MARINA HAJDAROVIĆ, 4C : Iz knjige Ekološki otisak: kako je razvoj zgazio održivost,  autor Dražen Šimleša, Zagreb: Tim press, 2010.

Čitanje je realizirano u suradnji s nastavnicama hrvatskoga jezika, Idanom Perić i Tihanom Gerić te učenicima 4c i 3 g razreda.

Fotografija preuzreta sa: poveznica


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...