XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Čitamo li matematiku?

Svima vama koji ste već otkrili ljepotu matematike i okušali se u izazovima rješavanja matematičkih zadaća Dora, Filip, Ela i Luka predlažu slijedeće naslove za čitanje: Plošnozemska, Matematički dvoboji, Oksfordski niz i Nogometna matematika i fizika. Prihvatite prijedlog i otkrijte o čemu ove knjige govore.

Edwin A. Abbott: Plošnozemska – 2D zemlja u kojoj žive žene (ravne linije), vojnici, niži i srednji sloj (jednakostranični trokuti), profesionalni muškarci (kvadrati i peterokuti), plemstvo (od šesterokuta do mnogokuta) te najviši sloj koji se predstavlja u obliku kruga. Ondje živi radoznali Kvadrat kojega jednoga dana posjeti kugla iz 3D zemlje. Kvadrat ne može doživjeti sve tri dimenzije kugle nego ju vidi u presjeku kao krug različitih veličina. Kad pokuša uvjeriti ostale stanovnike u postojanje treće dimenzije zbog te bogohulne pomisli završi u zatvoru. Možemo li mi razumjeti i prihvatiti postojanje četvrte dimenzije?

Franka Miriam Brückler: Matematički dvoboji – Jeste li znali da su se Descartes i Pierre de Fermat prvo sukobili zbog optike jer Descartes nije pravilno izveo zakon loma? No pravi je sukob započeo kad je de Fermat prigovorio Descartesu da u metodi određivanja tangente nema rezultata o određivanju minimuma i maksimuma. Descartes je na to napao de Fermata tvrdeći da je svoje rezultate dobio posluživši se njegovima. Kad je sukob eskalirao uključili su se drugi matematičari i utvrdili da je de Fermat u pravu. U povijesti je bilo puno takvih dvoboja među matematičarima, koji su, iako verbalni bili žestok

Guillermo Martinez: Oksfordski niz – Argentinski roman pun skrivenih poruka i matematičkih simbola koji dolaze kao tragovi misterioznog ubojice i još misterioznijih ubojstava. Zaplet uzrokuju poruke ostavljene nakon četiriju smrti, a glavno pitanje je jesu li to uistinu prirodne smrti ili netko stoji iza svih tih zločina? Odgovor na to pitanje doznajemo u neočekivanom kraju do kojeg nas vodi najugledniji logičar stoljeća Arthur Seldom.

Franka Miriam Bruckler, Dinko Cicvarić: Nogometna matematika i fizika – Jeste li znali da najbolji put do gola nije uvijek ravan? Nogometaši bi trebali pokušati povećati kut pod kojim vide gol kako bi smanjili šansu da promaše. Trebaju se kretati po Apolonijevoj kružnici koja siječe izohipse, odnosno kružnice na kojima gol vide pod istim kutom pa će tada taj kut imati najbrži rast. Apolonijeva kružnica i još puno znanstvenih detalja o nogometu koje niste znali možda će promijeniti vaš doživljaj tog u Hrvata omiljenog sporta.

u suradnji sa: prof. Eva Špalj, nastavnica matematike


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...