XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Čitanje ili obračun s vremenom

“Čitanje je kontemplacija … otpor svim ometanjima koja nas okružuju…čitanjem se ponovno obračunavamo s vremenom.” – riječi su pisca Davida Ulina.

Što nam o čitanju kaže španjolska književnica Rosa Regas pročitajte u tekstu koji je za vas prevela i prilagodila knjižničarka Tamara Kanjera:

I na kraju, ako ste poželjeli nešto pročitati, preporučamo:

Trovačicu – Jurice Pavičića = Drama čiji su junaci podijeljeni u dvije jasno orisane grupe: uspješne, kojima nije dosadno ali žive bez drame i neuspješne, slabe, sanjarski raspoložene, čiji se život odigrava po dramatskim pravilima. Dvije sestre i brat, doktor, liječnik i suprug jedne sestre protagonisti su drame koja razmatra temu ima li pojedinac pravo uzeti „pravdu“ u svoje ruke.

Tuđi život – Marine Vujčić – Kad tridesetdvogodišnja lektorica Sara Lukas primijeti oglas u kojem producentska kuća raspisuje natječaj za sinopsis televizijske serije upušta se u avanturu koja joj, možda neće promijeniti život, ali bi čitateljice i čitatelje mogla prikovati uz ovaj roman-„telenovelu“. 

U što se zaljubljujemo – Romana Simića – zbirka priča koje povezuje interes za međuljudske odnose – obiteljske, ljubavne i ljubavničke, prijateljske – odnosno za ono što te odnose čini a nikada nije izgovoreno, ostalo je negdje u zakutcima šutnje, između redova. 

Kao pas – Ivane Šojat – zbirka priča o ekstremnim egzistencijalnim situacijama kao što su ratni zločini, samoća, umiranje, alkoholizam, svakodnevica samohrane majke, predrasude okoline… Kompleksne teme pisane moderniziranom tehnikom psihološkog realizma, uglavnom ispripovijedane unutarnjim monologom likova. 

Izlaz Zagreb jug – Ede Popovića – starija, ali iznimno napisana proza o novozagrebačkim sedamdesetima, o mitskom dobu generacije koja je vječnu mladost projicirala u glazbu, kultne filmove i autore, pisana minimalističkim stilom, bogatim jezikom, melankolično, a vrckavo.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...