XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

EGMO 2020

U doba Covid-19 pandemije, kada su sva natjecanja otkazana ili odgođena, pojavio se tračak nade. Održana je 9. Europska matematička olimpijada za djevojke (EGMO) koja se, da je normalno stanje, trebala održati u Nizozemskoj od 15. do 21. travnja 2020. Zbog epidemiološke situacije, natjecanje je održano virtualnim putem, a hrvatske natjecateljice su testove rješavale 17. i 18. travnja 2020. Na ovoj Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke sudjelovalo je ukupno 204 djevojaka iz 54 država, od čega u službenoj konkurenciji 153 djevojaka iz 39 država.

Hrvatska je po prvi put sudjelovala na ovom natjecanju i naše učenice su ostvarile zapažene rezultate. Hrvatsku su predstavljale:

  1. Ida Kolmanić, 4. razred, Prva gimnazija Varaždin
  2. Petra Kovačić, 4. razred, III. gimnazija, Split
  3. Nika Utrobičić, 4. razred, III. gimnazija, Split
  4. Ema Borevković, 3. razred, XV. gimnazija, Zagreb

Ida je osvojila srebrnu, naša Ema brončanu medalju, a Petra pohvalu. Hrvatska je zauzela 17. mjesto (točnije podijelila to mjesto s ekipama Bosne i Hercegovine i Slovačke) u službenoj konkurenciji 39 država, odnosno 23. mjesto u konkurenciji svih 54 država. Na prvom mjestu je ekipa Rusije, iza koje slijede ekipe Srbije i Rumunjske. Pregled svih rezultata: EGMO rezultati.

Sudjelovanje na natjecanju organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, a pripreme ekipe je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. S učenicama su, osim njihovih mentora u školi, u okviru službenih priprema radili Matija Bašić, Mea Bombardelli, Ivan Krijan, Matko Ljulj, Josip Pupić i Borna Vukorepa.

Izvor: Matija Bašić, Koordinator Hrvatskog matematičkog društva za međunarodna matematička natjecanja

Mediji: Ni-korona-im-nije-stala-put-nase-ucenice-pobrale-medalje-prvoj-vecoj-olimpijadi-odrzanoj-online-putem


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...