XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Virtualna vrata ili ulaz u hrvatske i svjetske muzeje

O hrvatskoj i svjetskoj muzejskoj baštini, muzejskim mrežnim uslugama i edukativnim sadržajima  kojega muzeji danas nude možete čitati na stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra .

Informacije mogu poslužiti profesorima kao motivacija za rad s učenicima a učenicima i roditeljima kao uvod u obiteljsko druženje i uživanje u virtualnim šetnjama muzejskim prostorima i izložbama.

Uz znanost koja nam daje racionalno, potrebna nam je i umjetnost koja razvija empatičnost i emotivnost, a jedinstvo svega toga čini nas ljudima.

Pozivamo vas da izaberete, pogledate i poslušate virtualne izložbe pod nazivom Možda vi nemožete do nas, ali mi možemo do vas! Hrvatskog povijesnog muzeja,  Izložbu tradicijskih glazbala Etnografskog muzeja ,  izložbu Grad filma – tvornica snova Muzeja grada Zagreba ili nešto po osobnom izboru.

Muzej za umjetnost i obrt muzejske predmete iz dijela svojeg fundusa učinio je dostupnim na internetu u okviru međunarodnog projekta We wear culture.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb predstavilo je na portalu Zagrebački likovni umjetnicivirtualnu izložbu Duhovnost i umjetnost  kojom umjetnici  likovnim jezikom dočaravaju  svoje duhovne težnje, simbole, likove i stanja koja ih nadahnjuju na njihovom putu unutarnje samospoznaje, kao i spoznaje cjelovitosti svijeta oko nas.

Ministarstvo kulture na svojim je mrežnim stranicama objavilo poveznice na virtualne izložbe, virtualne šetnje i druge digitalne mrežne sadržaje nekih hrvatskih muzeja. Navedena se stranica redovito dopunjava muzejima koji su svoje djelovanje usmjerili na virtualni prostor. Takvi su sadržaji dostupni i na mrežnim stranicama samih muzeja, a poveznice na sadržaj neki objavljuju i na svojim stranicama na Facebooku ili Instagramu, kao što je slučaj s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Ministarstvo kulture daje sistematiziran pregled svih aktualnih kulturnih sadržaja na stranici Kulturni sadržaji online .

Izvori:  Muzejski dokumentacijski centar (26.03.2020.)

             Ministarstvo kulture (26.03.2020.)

Fotografija:  Muzej za umjetnost i obrt (26.03.2020.)


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...